Uroczystości z okazji XXX rocznicy powstania NSZZ Solidarność

XXX rocznica powstania NSZZ „Solidarność”

Obchody rozpoczęła uroczysta Msza Święta, która została odprawiona 29 sierpnia (niedziela) br.

o godz. 11.30 w Kościele pod wezwaniem Najświętszego Imienia Jezus (u O. Jezuitów) w Łodzi przy ul. H. Sienkiewicza 60. Po mszy nastąpił przemarsz uczestników ul. H. Sienkiewicza pod Pomnik–Krzyż Pamięci Ofiar Stanu Wojennego i Walki o Godność Człowieka przed Kościołem św. Krzyża przy ul. Sienkiewicza 38, gdzie zostały złożone kwiaty. Okolicznościowe przemówienie wygłosił przewodniczący ZR ZŁ NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc.

Wagon 2010.Lublin w Łodzi

Lubelski Wagon w Łodzi

Uczestnicy projektu wagon 2010 lublin od 17 lipca specjalnym wagonem podróżują po Polsce.

Ich celem jest upamiętnienie wydarzeń z lata 1980 roku. W każdym z miast na trasie swojej podróży starają się zebrać i udokumentować wspomnienia ludzi, którzy byli związani z tamtymi wydarzeniami. Dodatkowo celem ich podróży jest również skonfrontowanie dzisiejszej rzeczywistości z ideałami i marzeniami z roku 1980. Stąd zadawane pytanie „Jak rozumiecie wolność dzisiaj?”. Oprócz nagrań wspomnień zespół Wagonu-2010 przygotował wystawę poświęconą “Lubelskiemu Lipcowi '80.”

8.08.2010 r. pociąg zatrzymał się na stacji Łódź-Fabryczna. Na dworcu nie mogło zabraknąć przedstawicieli łódzkiej „Solidarności”. Ze strony Zarządu Regionu gości przywitał wiceprzewodniczący ZR Bogdan Osiński, obecni byli również wiceprzewodniczący ZR ZŁ Jerzy Goszczyński oraz sekretarz ZR ZŁ Ireneusz Wach, który przekazał w imieniu ZR uczestnikom projektu archiwalne biuletyny, pisma, komunikaty, ulotki i plakaty wydawane przez „Solidarność” Ziemi Łódzkiej w latach 1980-1981.

Na dworcu pojawiły się też osoby, które tworzyły historię łódzkiej „Solidarności” w latach 80-tych. Podzielili się oni z uczestnikami projektu wspomnieniami z tamtych lat. Po wyjeździe z Łodzi Wagon zatrzyma się jeszcze w dwóch miastach, aby na końcu swojej podróży zawitać do Gdańska. Tam przekazana zostanie dokumentacja z podróży po Polsce, a m.in. z wypowiedzi zebranych w poszczególnych miastach powstanie książka.

Wyrok Trybunału Konstytucyjnego

Umowa na czas określony nie dyskryminuje działaczy związkowych

Jest nareszcie wyrok Trybunału Konstytucyjnego, na który czekali wszyscy związkowcy.

Trybunał uznał, iż szczególna ochrona stosunku pracy działaczy związkowcy odnosi się do wszystkich stosunków pracy i nie ma znaczenia czy jest to umowa o pracę na czas określony, czy też nieokreślony. Sędziowie uznali, iż samo odszkodowanie to za mało. Zdaniem Trybunału związkowiec musi mieć możliwość ubiegania się o przywrócenie do pracy również gdy jest zatrudniony na czas określony.

Sprawa zaczęła się w zakładzie Officina Labour Sp. Z o.o. w Rzgowie k/Łodzi, który zwolnił z pracy pracowników w momencie gdy powiadomili prezesa tej firmy o założeniu NSZZ „Solidarność”. Wśród zwolnionych założycieli związku był Michał Szwarc, który był zatrudniony na czas określony. Nasz związkowiec pozwał firmę, składając wniosek do pabianickiego sądu o przywrócenie do pracy. Jednak sędzia z Pabianic uznała, iż nie może wydać wyroku bez interpretacji przepisów przez Trybunał Konstytucyjny. Wyrok Trybunału okazał się korzystny dla związkowców. Jest on ostateczny, a prawo zacznie obowiązywać po ogłoszeniu w Dzienniku Ustaw. Jest to wielki sukces „Solidarności” oraz triumf prawa nad antyzwiązkowym działaniem niektórych pracodawców.

Więcej informacji na stronie Trybunału Konstytucyjnego: http://www.trybunal.gov.pl/Rozprawy/2010/p_04_10.htm w komunikacie P 4/10.

Festyn z okazji XXX-lecia NSZZ Solidarność

Na XXX-lecie NSZZ „Solidarność”

W niedzielę, 11 lipca Zarząd Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” w centrum Łodzi zorganizował koncert z okazji 30-lecia powstania Związku.

Na początku dzieci zabawiała Majka Jeżowska, a następnie zaprezentował się „Teatr we Dwoje”. Ponadto wystąpili: Jan Pietrzak, Andrzej Rosiewicz, Adam Nowak oraz Konrad Michalak, który przypomniał piosenki Jacka Kaczmarskiego. Dla młodzieży zagrał zespół „Normalsi”. Koncert zakończył zespół „Lombard, który przedstawił widowisko „W hołdzie Solidarności – drogi do wolności”. Było to połączenie dobrze znanych przebojów zespołu z multimedialną prezentacją przedstawiającą historię Polski od roku 1980 do czasów obecnych. Koncert prowadził jak zwykle dowcipny Jacek Skiba. W ciągu całego dnia na scenie przeprowadzanych było wiele konkursów, zarówno dla najmłodszych jak i osób dorosłych. Każdy uczestnik konkursu otrzymywał nagrodę. Rozdawano również różnego rodzaju gadżety związkowe, a łódzki oddział IPN zaprezentował publikacje o historii „Solidarności”.

Przewodniczący Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc podziękował współtwórcom koncertu oraz mieszkańcom miasta za przybycie. Głos zabrali również specjalni goście koncertu: minister Krzysztof Kwiatkowski, wiceprezydent Łodzi Wiesława Zewald, wicemarszałek Witold Stępień oraz wojewoda Jolanta Chełmińska.

Medale z okazji XXX-lecia NSZZ Solidarność Regionu Ziemia Łódzka

W związku z dużym zainteresowaniem organizacji zakładowych oraz członków naszego Związku medalami z okazji XXX-lecia powstania NSZZ „Solidarność” informujemy, że jeszcze tylko do31 sierpnia tego roku przyjmujemy zapisy na zakup Medalu Okolicznościowego.

Po tym terminie zapisy nie będą przyjmowane.

Przypominamy, że medal wytworzony jest z metalu o średnicy 70 mm i grubości 4 mm. Medal znajduje się w drewnianym etui.  Zdjęcie medalu poniżej.

Cena za 1 szt. – 35,- zł.

Zapotrzebowania należy zgłaszać do Działu szkoleń i informacji ZR tel. 42 67-72-616 lub    e-mail: szkolenia.lodz@solidarnosc.org.pl

XXI Wyścig Kolarski Solidarności i Olimpijczyków za nami!

Jacek Morajko zwyciężył w 21 Wyścigu Solidarności i Olimpijczyków.

Mistrz Polski sprzed tygodnia potwierdził swoją wysoką formę wyprzedzając Włocha Pasquale Muto i Niemca Stefana Schaefera.

Klasyfikacja końcowa: 1. Morajko 21:31.21, 2. Muto, 3. Schaefer, 4. Gottfried, 5. Luka Mezgac (Słowenia/Zheroquadro), 6. Mares.

Zwycięzcy innych klasyfikacji – punktowa: Schulze, górska: Jewhen Sobal (Białoruś), młodzieżowa - Andriej Krasilnikau (Białoruś), jubileuszowa - Eric Baumann (Niemcy/NetApp); drużynowa – ISD.

Na zdjęciu kolarze podczas I etapu w Konstantynowie Łódzkim.

Apel ws. Tygodnika Solidarność

Apel  ws Tygodnika „Solidarność”

XIX Walne Zebranie Delegatów Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” uznaje  Tygodnik „Solidarność” za najlepsze źródło wiarygodnych informacji na temat bieżących wydarzeń w NSZZ „Solidarność” bowiem są one pozyskiwane bezpośrednio od członków Związku.

Ponadto tygodnik jest jedynym medium, w którym „Solidarność” przedstawia swoje zdanie na temat najważniejszych wydarzeń w kraju i dzięki niemu dociera do odbiorców nie będących członkami Związku.

XIX Walne Zebranie Delegatów Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” apeluje do organizacji zakładowych NSZZ „Solidarność” oraz do członków Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” o nabywanie Tygodnika „Solidarność”.

Aby Tygodnik „Solidarność” mógł się rozwijać, między innymi, konieczne jest zatrudnianie etatowych dziennikarzy. Wymaga to zgromadzenia bardzo dużych środków finansowych. Podstawową drogą do ich pozyskiwania jest sprzedaż Tygodnika „Solidarności”.

"Tygodnik Solidarność" można nabyć w Zarządzie Regionu Ziemia Łódzka NSZZ "Solidarność" pok. 311, poprzez prenumeratę lub w wybranych kioskach z prasą.