Konrad Tatarowski w Regionie Ziemia Łódzka

12 kwietnia br. w siedzibie łódzkiej „Solidarności” odbyło się spotkanie z prof. Konradem Tatarowskim, działaczem łódzkiej opozycji antykomunistycznej lat 70. i byłym redaktorem Rozgłośni Polskiej Radia Wolna Europa. Na spotkanie, które prowadziła dr Renata Nolbrzak przybyło kilkadziesiąt osób, a gości przywitał przewodniczący Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc.

Konrad Tatarowski podczas spotkania zaprezentował swoją książkę zatytułowaną „Bieg z przeszkodami. Autoportret w pękającym zwierciadle”. Jest to jego autobiografia zawierająca relacje i reportaże z różnych wydarzeń, często dramatycznych, fragmenty akt przechowywanych w Instytucie Pamięci Narodowej, zawierających esbeckie raporty na Jego temat, a także krótkie opowiadania i wiersze,

Konrad Tatarowski jest emerytowanym profesorem Uniwersytetu Łódzkiego, autorem kilku książek i ponad 100 publikacji w czasopismach i wydawnictwach zbiorowych. Od połowy lat siedemdziesiątych współpracował z Komitetem Obrony Robotników, m.in. współprowadził punkt konsultacyjny represjonowanych robotników. Ponadto kolportował niezależne pisma i książki. W 1980 roku był członkiem Komitetu Założycielskiego „Solidarności” na Wydziale Filologicznym Uniwersytetu Łódzkiego. Po wprowadzeniu stanu wojennego był internowany w ośrodkach w Łęczycy, Łowiczu i Kwidzynie. W latach 1983-1984 przebywał na emigracji, m.in. pracując jako redaktor Radia Wolna Europa w Monachium. Po powrocie do kraju był m.in. publicystą w „Dzienniku Łódzkim” oraz w Radiu Łódź. Pracował też jako profesor w Katedrze Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Łódzkiego.

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.