Stanowisko KK NSZZ Solidarność ws Poczty Polskiej

Poczta Polska SA przegrała przetarg na rzecz szerzej nie znanej PGP na usługi pocztowe dla sądów i prokuratur; dostarczanie korespondencji sądów i prokuratur przez PGP powoduje, że wrażliwe dane polskich obywateli mogą być narażone na ujawnianie.

Na ostatnim swoim posiedzeniu KK NSZZ „Solidarność” wyraziła wobec takich działań polskiego rządu stanowczy sprzeciw i podjęła stanowisko w tej sprawie (pełny tekst stanowiska tutaj).

14 stycznia, Protest w Szczecinie

Łódzcy związkowcy wsparli kolegów z Regionu Pomorza Zachodniego  w proteście, który odbył się 14 stycznia 2014 r przed Urzędem Wojewódzkim w Szczecinie.

Główne postulaty to żądanie prawdziwego dialogu społecznego, wyższej płacy minimalnej i godnych emerytur, ograniczenia stosowania umów śmieciowych, rezygnacji z elastycznego czasu pracy, zaprzestania likwidacji szkół i przerzucania finansowania szkolnictwa publicznego na samorządy, rezygnacji z wydłużenia wieku emerytalnego do 67 roku życia, zmiany prawa o referendach.

KURSY OBSŁUGI KOMPUTERA

Masz w domu komputer, ale nie potrafisz go obsługiwać,

- masz czas

- jesteś kreatywny

- chcesz wiedzieć więcej?

Polsko-Amerykański Ośrodek Kształcenia Zawodowego przy Zarządzie Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” organizuje po promocyjnych cenach KURSY OBSŁUGI KOMPUTERA.

NIEWAŻNE ILE MASZ LAT? NAUCZYMY KAŻDEGO!

Dzieci i wnuki wyjechały za granicę? Nie masz z nimi kontaktu?

Przyjdź na kurs obsługi internetu. Nauczymy Cię korzystać z poczty elektronicznej i programu Skype, który umożliwi Ci zobaczyć, jak dorastają Twoje wnuki.

Dysponujemy salami z nowoczesnym sprzętem komputerowym.  Pracujemy wyłącznie na licencjonowanym oprogramowaniu.

Każda osoba posiada indywidualny dostęp do komputera.

Zajęcia możemy zorganizować, w zależności od zapotrzebowania  w godzinach przedpołudniowych, jak i popołudniowych.

Dla grupy co najmniej 10-osobowej możliwa jest modyfikacja zarówno programów kursów, częstotliwości szkoleń, jak i ilości dziennych wykładów.

Ośrodek, w którym prowadzone są szkolenia jest przystosowany dla osób niepełnosprawnych. Posiadamy parking  samochodowy, na którym będąc na zajęciach, możesz bezpiecznie zostawić swój samochód.

Zainteresowała Cię nasza oferta?

Zadzwoń 42 67 72 616

Nasz Ośrodek mieści się w Łodzi przy ul. Kamińskiego 17/19.

Zmarł Paweł Wielechowski

W dniu 15 grudnia 2013 roku w szpitalu imienia Pirogowa w Łodzi zmarł

ŚP Paweł Wielechowski

Odszedł od nas wielce zasłużony działacz opozycji antykomunistycznej -  Paweł Wielechowski brał udział w tworzeniu struktur „Solidarności” w 1980 roku; w 1981 roku został członkiem Zarządu Regionu, a następnie wszedł w skład Prezydium ZR.

W dniu wprowadzenia stanu wojennego – 13 grudnia 1981 r. – dołączył do przebywających w siedzibie ZR Andrzeja Słowika i Jerzego Kropiwnickiego. Został zatrzymany, przewieziony na Komendę MO i internowany w Łęczycy, a następnie przeniesiono go do Ośrodka Odosobnienia w Łowiczu. Zwolniono go 23 marca 1982 r. Po opuszczeniu obozu internowania włączył się w wir działalności podziemnej. Współtworzył Tajny Tymczasowy Zarząd Regionalny, w którym działał do 1984 r. Jego pobyt na wolności nie trwał długo. Kilkakrotnie zatrzymano go i ponownie internowano. Po zwolnieniu z kolejnego internowania został wyrzucony z pracy. Od jesieni 1982 związał się z Konfederacją Polski Niepodległej. Jednak seria aresztowań i ciągłe polowanie nie pozostały bez wpływu na niego. Zdecydował się na wyjazd na emigrację. 5 czerwca 1985 roku wyjechał do Szwecji. Za swoja działalność został w 2009 r. odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski. Do śmierci mieszkał w Szwecji.

Wyrazy współczucia rodzinie

składa

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność"

Msza żałobna rozpocznie się o godz. 11.00 w najbliższy piątek, 20 grudnia w Kościele oo. Jezuitów pw. Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 60. Tego samego dnia około godziny 13.00 planowane jest złożenie urny z prochami zmarłego w Alei Zasłużonych na cmentarzu na Dołach.

Obchody 32 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”, 13 grudnia 2013 roku, w 32 rocznicę wprowadzenia stanu wojennego - jak co roku - zorganizował obchody tej smutnej rocznicy.

O godzinie 16 została odprawiona Msza Święta w Kościele p.w. Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi, w której uczestniczyli członkowie Prezydium Zarządu Regionu na czele z przewodniczącym Waldemarem Krencem, przedstawiciele Europarlamentu, władz rządowych i samorządowych, członkowie i sympatycy NSZZ „Solidarność”.

Po mszy odbył się przemarsz uczestników uroczystości pod „Pomnik-Krzyż Pamięci Ofiar Stanu Wojennego i Walki o Godność Człowieka” przed Kościołem Podwyższenia Św. Krzyża, gdzie uczestnicy uroczystości wysłuchali wystąpienia przewodniczącego Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” – Waldemara Krenca oraz złożyli wiązanki i znicze.

Odpowiedzialność karna sędziów i prokuratorów

13 grudnia 2013 roku, w 32 rocznicę wprowadzenia stanu wojennego, odbyło się uroczyste posiedzenie Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”.

Gościem Zarządu Regionu był profesor Witold Kulesza, który wygłosił wykład  „Sprawiedliwość jako solidarność – sprawa skazania Andrzeja Słowika i Jerzego Kropiwnickiego, epilog”.

Podczas wykładu profesor Kulesza ocenił sędziów i prokuratorów okresu stanu wojennego odpowiedzialnych za procesy polityczne, stwierdzając na koniec, iż żaden z nich do dzisiaj nie został skazany za swoje czyny. Inicjatorem zaproszenia prof. W. Kuleszy była Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” Uniwersytetu Łódzkiego. Profesor Kulesza kończąc wykład wręczył obecnym na Zarządzie Regionu Jerzemu Kropiwnickiemu oraz Andrzejowi Słowikowi egzemplarze swojej książki.

Po zakończeniu wykładu przewodniczący Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc odczytał projekt stanowiska rocznicowego Zarządu Regionu. Członkowie Zarządu przyjęli stanowisko przez aklamację.

XXXII rocznica wprowadzenia stanu wojennego

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” serdecznie zaprasza do udziału w obchodach XXXII rocznicy wprowadzenia stanu wojennego, które odbędą się 13 grudnia 2013 roku (piątek).

Przebieg uroczystości:

• godz. 16.00 – Uroczysta Msza Św. w Kościele p.w. Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi przy ulicy H. Sienkiewicza 60
  • godz. 17.00 – Przemarsz uczestników uroczystości pod „Pomnik-Krzyż Pamięci Ofiar Stanu Wojennego i Walki o Godność Człowieka” przed Kościołem Podwyższenia Św. Krzyża przy ulicy H. Sienkiewicza 38
  • godz. 17.20 - Uroczystości pod Pomnikiem-Krzyżem: okolicznościowe przemówienie oraz złożenie kwiatów.

Osoby i organizacje, które zechcą składać kwiaty pod Pomnikiem-Krzyżem proszone są o wcześniejszy kontakt telefoniczny z Działem Regionalnym Zarządu Regionu ZŁ NSZZ „Solidarność” tel. 42 67 72 627, 42 67 72 628.

Obchody 32 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego w Podregionach

Pabianice

• 13 grudnia 2013 roku (piątek) godz. 11.00 - delegacja NSZZ "Solidarność" złoży symboliczną wiązankę kwiatów i zapali znicze pod pamiątkową tablicą  "Pamięci Pomordowanych za Wolność i Prawa Człowieka w PRL" na ścianie kościoła pw. św. Mateusza w Pabianicach.
  • 15 grudnia 2013 roku (niedziela) godz. 9.30 - w kościele pw. św. Maksymiliana Marii Kolbe w Pabianicach, ul. Jana Pawła II - Uroczysta Msza Św. wraz ze złożeniem symbolicznej wiązanki kwiatów i zapaleniem zniczy pod pamiątkową tablicą pamięci ofiar Katastrofy Smoleńskiej.

Łask

• 13 grudnia godz. 8.00 (piątek) - Złożenie wiązanki kwiatów przed tablicą poświęconą bł. ks. Jerzemu Popiełuszce przy Kolegiacie Łaskiej

Ozorków

• 12 grudnia godz. 14.00 (czwartek) - Odsłonięcie i poświęcenie Tablicy dedykowanej Internowanym w Stanie Wojennym na Nowym Cmentarzu.

Poddębice

• 15 grudnia godz. 12.00 (niedziela) - Msza Święta w intencji ofiar stanu wojennego w kościele pod wezwaniem Św. Katarzyny. Po mszy składanie kwiatów przed „Krzyżem Solidarności”.

Sieradz

• 13 grudnia godz. 18.00 (piątek) - Msza święta w intencji ofiar stanu wojennego w kościele pw. Najświętszego Serca Jezusowego na Osiedlu Jaworowe. Po mszy składanie kwiatów przed pomnikiem poświęconym bł. ks. Jerzemu Popiełuszce przy kościele NSJ.

Zgierz

• 13 grudnia godz.18.00 (piątek) - Msza Święta w intencji ofiar stanu wojennego w kościele Farnym im. Św. Katarzyny Aleksandryjskiej. Po zakończeniu Mszy składanie kwiatów przy Kamieniu Węgielnym Pomnika Wolności i Solidarności przy ul. Długiej 29.

Wieluń

• 13 grudnia godz.18.30 (piątek) - Msza Święta w intencji ofiar stanu wojennego w kościele Ojców Franciszkanów. Po mszy złożenie kwiatów przed Pomnikiem Stoczniowca.

Zduńska Wola

• 13 grudnia godz.10.00 (piątek) - Złożenie wiązanki kwiatów przed tablicą poświęconą Ofiarom Stanu Wojennego.
  • 15 grudnia godz. 9.00 (niedziela) - Msza Święta w intencji ofiar stanu wojennego w kościele Świętego Maksymiliana Kolbe.

Radomsko

• 13 grudnia godz. 18. 00. (piątek) - Uroczysta Msza Święta w intencji ofiar stanu wojennego w Kolegiacie p.w. św. Lamberta w Radomsku. Po mszy św. składanie kwiatów przed tablicą upamiętniającą bł. Ks. Jerzego Popiełuszko.

Kutno

13 grudnia (piątek)

• godz. 12. 00 - Złożenie kwiatów przed pomnikiem ULOTKA
  • godz. 13.00 Finał konkursu „Stan wojenny w Pamięci Twoich Bliskich” w Dworku Modrzewiowym przy  ul Narutowicza w Kutnie
  • godz. 16.00 Msza Świętaw intencji ofiar stanu wojennego w Sanktuarium Matki Bożej Głogowieckiej w Głogowcu k. Kutna. Po mszy złożenie kwiatów przed pomnikiem „Solidarności” na placu pielgrzymkowym w Głogowcu.