Komunikat Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność"

Komunikat

Warszawa, 7 kwietnia 2019 r

Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” informuje, że dzisiaj (7 kwietnia) o godzinie 22:30 zespół negocjacyjny KSOiW podpisał z rządem porozumienie dotyczące postulatów naszego Związku; Rząd zgodził się na 15-procentową podwyżkę wynagrodzeń nauczycieli w tym roku, zmianę systemu wynagradzania, który ma obowiązywać już w 2020 r (według propozycji „Solidarności” pensje nauczycieli mają być powiązane z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej), powrót do przepisów dotyczących oceny pracy sprzed września.

2018 r., skrócenie ścieżki awansu zawodowego, określenie minimalnej wysokości dodatku za wychowawstwo, który ma wynosić 300 zł oraz przyznanie tzw. godzin do dyspozycji dyrektora, aby w praktyce wyeliminować godziny „karciane”.

Stanowczo dementujemy pogłoski, które publikowane są na portalach społecznościowych, że KSOiW NSZZ „Solidarność” zgodziła się na zwiększenie nauczycielom pensum oraz zabranie dodatków. Nie było i nie będzie naszej zgody na takie propozycje rządu – mówi Ryszard Proksa, przewodniczący KSOiW NSZZ „Solidarność”.

Olga Zielińska

Rzecznik prasowy KSOiW NSZZ „Solidarność”

4 kwietnia - Pikieta "Solidarności" w Łodzi przed Urzędem Wojewódzkim

Około 1000 osób protestowało w Łodzi; Pod Łódzki Urząd Wojewódzki zjechali związkowcy z całego województwa łódzkiego; Podczas pikiety głos zabrali przewodniczący Zarządów Regionu Ziemi Łódzkiej i Piotrkowskiego NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc i Zbigniew Bogusławski.

Przewodniczący W. Krenc podkreślił na wstępie, iż nie jest to protest oświaty, ani też jakiejś innej, jednej grupy zawodowej. Jest to protest Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” zrzeszającego wszystkie grupy zawodowe. Związkowcy domagają się m.in. podwyżek dla wszystkich grup zawodowych w sferze finansów publicznych, a także uwzględnienia kryterium stażowego uprawniającego do przejścia na emeryturę. W trakcie pikiety przewodniczący W. Krenc wraz z członkami Prezydium ZR wręczył postulaty „Solidarności” wojewodzie łódzkiemu prof. Zbigniewowi Rau.  Wojewoda obiecał, iż postulaty niezwłocznie przekaże premierowi RP.

Konferencja prasowa w Regionie Ziemia Łódzka NSZZ "Solidarność"

W dniu 2 kwietnia 2019 roku w siedzibie Zarządu Regionu Ziemia Łódzka NSZZ "Solidarność" odbyła się konferencja prasowa poświęcona planowanym działaniom NSZZ "Solidarność" w związku z niespełnieniem postulatów Związku przez rząd RP.

Apel Piotra Dudy

Poniżej przedstawiamy apel przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" Piotra Dudy do członków NSZZ "Solidarność".

Pikieta NSZZ "Solidarność" przed Łódzkim Urzędem Wojewódzkim

Krajowy Sztab Protestacyjno-Strajkowy NSZZ „Solidarność”, w związku z tym, iż rząd RP nie przedstawił konkretnych propozycji i terminów realizacji postulatów NSZZ „Solidarność”, podjął decyzję o przeprowadzeniu akcji protestacyjnej w dniu 4 kwietnia br przed urzędami wojewódzkimi w całym kraju;
W Łodzi pikieta rozpocznie się 4 kwietnia 2019 roku o godzinie 15:00 przed Łódzkim Urzędem Wojewódzkim (Piotrkowska 104).

Protest dotyczy braku realizacji postulatów NSZZ „Solidarność”, w tym m.in.:
- podwyżek w sferze finansów publicznych,
- wprowadzenia kryterium stażowego uprawniającego do przejścia na emeryturę bez względu na wiek,
- odmrożenia wskaźnika naliczania zakładowego funduszu świadczeń socjalnych
oraz
- rozwiązań zabezpieczających przed wzrostem cen energii.
Apelujemy do wszyskich, którzy popierają nasze postulaty o liczny udział w pikiecie.

Zmarła Maria Kruglak

Ze głębokim żalem zawiadamiamy, że zmarła

ŚP MARIA KRUGLAK

Przez dwie kadencje przewodnicząca Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w Zespole Opieki Zdrowotnej Łódź-Bałuty, przewodnicząca Regionalnego Sekretariatu Ochrony Zdrowia Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”; W latach 1995–1998 Delegat na WZDR Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność” i delegat na WZD Sekretariatu Ochrony Zdrowia Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”.

Uroczystości pogrzebowe odbędą się w Łodzi, w dniu 27 marca 2019 r. (środa), na Cmentarzu Komunalnym na Dołach (ul. Smutna 1). Rozpoczęcie o godz. 12.00 w Kaplicy Cmentarnej.

1 marca 2019 - Obchody Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych

1 marca, w dniu w którym obchodzony jest Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych, przed Pomnikiem Ofiar Komunizmu w Łodzi odbyły się uroczystości mające na celu oddać należną cześć i honor tym wszystkim, którzy po II wojnie światowej nie złożyli broni oraz tym, którzy chwycili za broń, aby dalej walczyć o wolną Polskę; Obchody zorganizował Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” wspólnie z Zarządem Związku Więźniów Politycznych Okresu Stalinowskiego, Dowództwem Garnizonu Łódź i 9 Łódzkiej Brygady Obrony Terytorialnej oraz Dyrekcją XII Liceum Ogólnokształcącego imienia Stanisława Wyspiańskiego w Łodzi; Dzięki temu, iż w organizację uroczystości włączyło się Dowództwo Garnizonu Łódź, uroczystość odbyła się według ceremoniału wojskowego.

Wartę honorową przy pomniku oraz Poczet Flagowy wystawiła 9 Łódzka Brygada Obrony Terytorialnej. Na uroczystość przybyli przedstawiciele władz państwowych i samorządowych, instytucji państwowych, służb mundurowych, przedstawicieli organizacji kombatanckich, stowarzyszeń i organizacji społecznych, NSZZ „Solidarność”, młodzież szkolna oraz mieszkańcy Łodzi. Uczestnicy obchodów wysłuchali przemówień wojewody łódzkiego prof. Zbigniewa Rau, członka Zarządu Województwa Łódzkiego Roberta Baryły, wiceprezydenta Łodzi Krzysztofa Piątkowskiego oraz przewodniczącego Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” Waldemara Krenca. Głos zabrał również wiceprezes Związku Więźniów Politycznych Okresu Stalinowskiego Kazimierz Skibicki. Ponadto podczas uroczystości odczytane zostały listy od prezesa Instytutu Pamięci Narodowej dr Jarosława Szarka oraz Rzecznika Prasowego Rządu, poseł Joanny Kopcińskiej. Wojewoda Zbigniew Rau w swoim wystąpieniu poinformował zebranych, iż minister obrony narodowej Mariusz Błaszczak nadał 9 łódzkiej brygadzie Wojsk Obrony Terytorialnej imię Stanisława Sojczyńskiego „Warszyca”, natomiast przewodniczący Waldemar Krenc przypomniał, iż to ś.p. prezydent Lech Kaczyński podjął inicjatywę ustanowienia 1 marca Dniem Pamięci Żołnierzy Wyklętych. W części artystycznej uczeń XII LO w Łodzi zaprezentował wiersz Adama Asnyka zatytułowany „Do młodych”. Na koniec zebrani złożyli wiązanki kwiatów przed pomnikiem oraz zapalili znicze. W uroczystości wzięły udział poczty sztandarowe służb mundurowych, szkół, organizacji kombatanckich oraz NSZZ „Solidarność”.