Marsz głodowy - 30 lipca 1981

NSZZ SOLIDARNOŚĆ Ziemi Łódzkiej 37 lat temu 30 lipca 1981 zorganizował i przeprowadził Marsz Głodowy w Łodzi na ulicy Piotrkowskiej od siedziby "Solidarności" (Piotrkowska 262) do Placu Wolności; Marsz zostaje zakończony przemówieniem Andrzeja Słowika - przewodniczącego Zarządu Regionalnego łódzkiej "Solidarności i liderów związkowych.

Więcej na ten temat w ŁWD

Informacje dotyczące RODO

UWAGA! NOWA DEKLARACJA CZŁONKOWSKA i NOWY WNIOSEK O WYDANIE ELC

NOWA DEKLARACJA CZŁONKOWSKA

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Decyzją nr 94/18, wobec obowiązującej ustawy o ochronie danych osobowych, zatwierdziło nowy wzór DEKLARACJI CZŁONKOWSKIEJ; Wzór Deklaracji Członkowskiej można pobrać poniżej.

Deklaracja członkowska

WNIOSEK O WYDANIE ELEKTRONICZNEJ LEGITYMACJI CZŁONKOWSKIEJ

W związku z obowiązującą ustawą o ochronie danych osobowych załączamy nowy WNIOSEK o wydanie ELC. Wypełnione wnioski należy składać w Regionie Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”, Łódź, ul. Kamińskiego 18, pok. 311.

Wniosek o wydanie ELC

DOKUMENTY DLA ORGANIZACJI ZWIĄZKOWYCH DOTYCZĄCE RODO

Informujemy, że Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” do końca lipca br. przygotuje jednolite dokumenty dla Organizacji Związkowych NSZZ „Solidarność” w zakresie ochrony danych osobowych, które zostaną niezwłocznie rozesłane przez Region, po ich otrzymaniu.

29 Międzynarodowy Wyścig Kolarski "Solidarności" i Olimpijczyków

W dniach 4-7 lipca br, już po raz 29 rozegrany zostanie Międzynarodowy Wyścig Kolarski „Solidarności” i Olimpijczyków; Wyścig organizowany jest przez Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”; Trasa tegorocznego Wyścigu prowadzić będzie drogami województw: podkarpackiego, małopolskiego, śląskiego, świętokrzyskiego oraz łódzkiego; Kolarze z 21 międzynarodowych teamów walczyć będą o zwycięstwo podczas 5 etapów; W ciągu 4 dni będą mieli do pokonania 703 km; Kolarze będą rywalizować w 4 klasyfikacjach indywidualnych i jednej drużynowej.

Trasa 29. edycji Wyścigu będzie przebiegać następująco:

1 etap (4 lipca): Sanok – Sędziszów Małopolski

2 etap (4 lipca – po południu): Strzyżów – Krosno

3 etap (5 lipca): Jasło – Stalowa Wola

4 etap (6 lipca): Nowy Sącz – Jaworzno

5 etap (7 lipca): Kielce – Łódź

7 lipca br. (sobota) będziemy witać kolarzy w Łodzi, gdzie trzykrotnie przejadą przez linię mety V etapu ok. godziny 15.30. Meta usytuowana będzie na ulicy Piotrkowskiej przy Pasażu Schillera, gdzie odbędzie się Oficjalna Ceremonia Dekoracji zwycięzców MWKSiO oraz Uroczyste Zakończenie Wyścigu.

Poniżej podaję przebieg trasy na terenie Regionu Łódzkiego:

Tuż po godzinie 14 kolarze pojawią się na terenie Gminy Koluszki, mijając po kolei Regny (ul. Główna), Stary Redzeń, Katarzynów i Koluszki. Na ulicy 11 Listopada w Koluszkach, na wysokości Urzędu Miasta usytuowany został Lotny Finisz (przewidywany czas: 14:20-14.50). Następnie kolarze przejadą przez Różycę, Kaletnik, Gałków Duży, Gałków Parcela. Przed godziną 15 Wyścig wjedzie na teren Gminy Brzeziny, przejeżdżając kolejno przez Witkowice, Małczew, Adamów, Jordanów i Eufeminów. Następnie kolarze przejadą przez Wiączyń Dolny (Gmina Nowosolna) do Łodzi. W Łodzi Wyścig pojedzie ulicami: Pomorską, Giewont (Premia Górska na wysokości ulicy Szczytowej), Telefoniczną, al. Palki, Źródłową, Północną, Nowomiejską, plac Wolności i Piotrkowską, gdzie na wysokości Pasażu Schillera będzie znajdować się Meta.

Tradycyjnie w miastach startu i mety MWKSiO rozgrywane będą Mini Wyścigi „Solidarności”. Prawo startu w nich mają dzieci do lat 12. W 10. Mini Wyścigu „Solidarności” mogą uczestniczyć dzieci w wieku przedszkolnym oraz zawodnicy i zawodniczki z Uczniowskich Klubów Sportowych, a także ze szkół podstawowych. Dzieci, które  nie są zrzeszone muszą mieć zgodę na start swoich rodziców (opiekunów), dzieci reprezentujące UKS-y trenerów bądź opiekunów. Dzieci muszą mieć legitymację szkolną potwierdzającą datę urodzenia, natomiast trenerzy, rodzice bądź opiekunowie – dowód osobisty.

W Łodzi Mini Wyścig „Solidarności” rozegrany zostanie na ul. Piotrkowskiej przy Pasażu Schillera. Zapisy i przyjmowanie zgłoszeń zawodników odbędzie się w godzinach 12.00-13.20. Start pierwszej grupy wiekowej rozpocznie się około godziny 13.30. Kolejne grupy będą startować według kolejności kategorii. Na godzinę 14.00 zaplanowane jest rozpoczęcie ceremonii dekoracji.

Uwaga! Każdy uczestnik Mini Wyścigu „Solidarności” musi posiadać rower (!) i kask.

Zapraszamy na trasę Wyścigu, metę oraz Mini Wyścig „Solidarności”.

Waldemar Krenc przewodniczącym łódzkiej "Solidarności" na kolejne 4 lata

22 czerwca w Sieradzu odbyło się XXIII Walne Zebranie Delegatów Regionu Ziemia Łódzka NSZZ "Solidarność"; Łódzkich delegatów zaszczycił swoją obecnością przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" Piotr Duda; Wśród gości XXIII WZDR znaleźli się między innymi prezydent Sieradza Paweł Osiewała, poprzedni przewodniczący łódzkiej "Solidarności" Andrzej Słowik i Janusz Tomaszewski, a także duszpasterz ludzi pracy, kapelan łódzkiej "Solidarności" ksiądz Grzegorz Michalski.

W zebraniu uczetniczyło blisko 190 delegatów, którzy wybrali władze Regionu łódzkiego na kadencję 2018-2022. Przewodniczącym Zarządu Regionu został ponownie Waldemar Krenc. Ponadto delegaci wybrali 47 członków Zarządu Regionu oraz Regionalną Komisję Rewizyjną i delegatów na zjazd krajowy.

Nie żyje Bożena Kostrzewa

Z przykrością informujemy, że w dniu 19 czerwca br zmarła

ŚP BOŻENA KOSTRZEWA

Od 27 IX 1980 r członek NSZZ „Solidarność” w Przędzalni Czesankowej „Arelan” w Łodzi; 31 V – 31 XII 1981 r pracowała w Zarządzie Regionu NSZZ „Solidarność” Ziemi Łódzkiej.

Od 1982 r. kolporterka publikacji podziemnych. Pomagała w pracach Ośrodka Pomocy Internowanym i Uwięzionym prowadzonego przez O. Stefana Miecznikowskiego, a także mniejszego Ośrodka Pomocy w parafii na Kurczakach.

Prowadziła, utworzone jesienią 1988 r. wspólne Biuro Regionalnej Komisji Wykonawczej i Międzyzakładowego Komitetu Organizacyjnego. W 1989 r. pracowała w Regionalnej Komisji Organizacyjnej NSZZ „Solidarność" Ziemi Łódzkiej.

W 2002 r. otrzymała Medal „O Niepodległość Polski i Prawa Człowieka 13 XII 1981 – 4 VI 1989), zaś w 2001 r. odznakę „Zasłużony działacz kultury”. w 2013 r. odznaczona Złotym Krzyżem Zasługi.

Wyrazy  współczucia Rodzinie składa

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”

Uroczystości pogrzebowe odbędą się w dniu 25 czerwca 2018 r. (poniedziałek) na Cmentarzu Katolickim św. Wojciecha, ul. Kurczaki 81 w Łodzi.  Rozpoczęcie mszy świętej o godz. 12.45.

Pikieta łódzkiej "Solidarności" oświatowej

13 czerwca Międzyregionalna Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Ziemia Łódzka zorganizowała pikietę przed Urzędem Miasta Łodzi.

Związkowcy z oświatowej „Solidarności” domagają się od miasta między innymi dodatkowych środków finansowych na edukację; Uważają, iż łódzkie szkoły są przepełnione, a na dodatek miasto oszczędza na pracownikach niepedagogicznych. Związkowcy złożyli petycję do prezydent Łodzi, a w razie braku reakcji Urzędu Miasta będą organizować kolejne akcje protestacyjne. W pikiecie wzięli udział przedstawiciele Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” – przewodniczący Waldemar Krenc oraz członek ZR Piotr Ścieśko.

31 Rocznica wizyty Ojca Świętego w Łodzi

13 czerwca odbyły się obchody 31 rocznicy wizyty Ojca Świętego Jana Pawła II w Łodzi;Organizatorami uroczystości byli Arcybiskup Grzegorz Ryś Metropolita Łódzki oraz Prezydent Miasta Łodzi Hanna Zdanowska; Pierwsza część obchodów rozpoczęła się o godzinie 10:00 przed Tablicą upamiętniającą przyjęcie przez Ojca Świętego Jana Pawła II Honorowego Obywatelstwa Miasta Łodzi, znajdującej się na murze Urzędu Miasta Łodzi przy ulicy Piotrkowskiej 104; W trakcie uroczystości głos zabrał między innymi ksiądz arcybiskup senior Władysław Ziółek, który w czasie pobytu Jana Pawła II w Łodzi przewodził łódzkiemu Kościołowi; Po przemówieniach uczestnicy obchodów złożyli pod Tablicą wiązanki kwiatów.

Dalsza część uroczystości odbyła się o godz. 12.00 jednocześnie w czterech świątyniach mieszczących się na szlaku łódzkiej pielgrzymki papieża: Bazylice Archikatedralnej przy ulicy Piotrkowskiej 265, gdzie znajduje się również pomnik św. Jana Pawła II, Kościele pw. Wniebowstąpienia Pańskiego (ul. Pienista 57) w pobliżu Lotniska im. Wł. Reymonta na Lublinku, Kościele pw. Św. Anny (al. Rydza-Śmigłego 24/26), który znajduje się w pobliżu Tablicy Pamiątkowej upamiętniającej wizytę Jana Pawła II przy ul. Tymienieckiego oraz Kościele pw. Najświętszego Imienia Maryi (ul. Sopocka 23/29) w pobliżu pamiątkowej tablicy znajdującej się przy ul. Pabianickiej 184/186. Przedstawiciele Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” – przewodniczący Waldemar Krenc i sekretarz Ireneusz Wach uczestniczyli w uroczystościach przed Urzędem Miasta Łodzi i w łódzkiej Katedrze, gdzie odbyła się msza święta, którą celebrował ksiądz arcybiskup senior Władysław Ziółek.

Przewodniczący W. Krenc pod Tablicą na ul. Piotrkowskiej oraz przed Pomnikiem św. Jana Pawła II złożył kwiaty. Od początku w uroczystościach uczestniczył poczet sztandarowy Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”.

Przypominamy, iż sztandar łódzkiej „Solidarności” został poświęcony 31 lat temu przez Ojca Świętego Jana Pawła II podczas mszy na łódzkim Lublinku. Dzisiaj, aby upamiętnić tamto wydarzenie do sztandaru Zarządu Regionu dołączana jest szarfa w kolorach papieskich z wyhaftowanym napisem „SZTANDAR POŚWIĘCONY PRZEZ OJCA ŚWIĘTEGO JANA PAWŁA II”.