Zmarł Benedykt Czuma – zasłużony działacz opozycji

iż w wieku 82 lat zmarł

Benedykt Czuma

zasłużony działacz opozycji

antykomunistycznej w okresie PRL.

Msza pożegnalna odbędzie się we wtorek 21 listopada 2023 r. w kościele p.w. Najświętszego Sakramentu w Łodzi przy ul. Sobótki 11 o godz. 13.00. Po niej nastąpi pogrzeb o godz. 14.15 na cmentarzu Św. Rocha przy ul. Zgierskiej 141 w Łodzi.

Benedykt Czuma działalność opozycyjną rozpoczął w 1965 roku, współtworząc tajną organizację „Ruch”. Od marca 1977 r. podjął działalność w Ruchu Obrony Praw Człowieka i Obywatela (ROPCiO). Od 11 września 1980 r. był wiceprzewodniczącym Komitetu Założycielskiego NSZZ „Solidarność” w Zakładzie Doświadczalnym Techniki Medycznej w Łodzi, a następnie od roku 1981 był wiceprzewodniczącym Komisji Zakładowej. Od września 1980 r. do grudnia 1980 r. był jednym z doradców MKZ NSZZ „Solidarność” Ziemi Łódzkiej, a od maja 1981 r. członkiem Zarządu Regionu i delegatem na I KZD NSZZ „Solidarność”. Był współzałożycielem i redaktorem naczelnym tygodnika „Solidarność Ziemi Łódzkiej”.

W stanie wojennym internowany w Łęczycy i Łowiczu. Po wyjściu na wolność został przewodniczącym Tajnej Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w dotychczasowym zakładzie pracy. Utrzymywał kontakty z Tajnym Zarządem „Solidarności” Regionu Ziemi Łódzkiej.

Został odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski przez Rząd RP na Uchodźstwie (1989). W 2006 roku Prezydent Lech Kaczyński odznaczył go Krzyżem Komandorskim OOP. W 2016 roku otrzymał Krzyż Wolności i Solidarności.

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.