Piknik rodzinny w Spale

NSZZ „Solidarność” zaraz po wybuchu wojny w Ukrainie udostępnił dla uchodźców wojennych dwa swoje ośrodki wypoczynkowe: w Spale i Jarnołtówku. W ośrodku w Spale znalazło schronienie około 230 uchodźców z Ukrainy, głównie kobiet z dziećmi.

17 maja (wtorek) Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” zorganizował dla dzieci ukraińskich przebywających ośrodku w Spale „Piknik Rodzinny”. W ramach spalskiego pikniku na terenie Ośrodka zorganizowano wiele atrakcji. Były animacje dla dzieci, dmuchane zamki, zjeżdżalnie, grillowanie, a także popcorn i wata cukrowa.

Tego dnia do Spały przybyła również była premier Ukrainy Julia Tymoszenko wraz z przedstawicielami ukraińskiego Parlamentu, a także Michaił Wołyniec, lider Konfederacji Wolnych Związków Zawodowych Ukrainy. Gości z Ukrainy przywitał przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda, który podkreślił, m.in. iż „Ukraińcy walczą nie tylko o wolną ojczyznę, ale także o wolną Europę i świat. Jesteśmy im winni, aby zaopiekować się ich rodzinami. Robimy wszystko, co w naszej mocy”.

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.