Marsz Papieski

2 kwietnia br., w 18. rocznicę śmierci św. Jana Pawła II w Warszawie odbył się Marsz Papieski, którego formalnym organizatorem było Centrum Życia i Rodziny, a inicjatorką i współorganizatorką Małgorzata Żaryn,  autorka książek i publikacji historycznych, dziennikarka. Marsz rozpoczął się na Rondzie Dmowskiego, skąd tysiące osób z flagami polskimi, watykańskimi, transparentami z wizerunkiem Jana Pawła II, ruszyło w stronę warszawskiej bazyliki archikatedralnej św. Jana Chrzciciela. Wśród uczestników nie zabrakło członków „Solidarności” wraz z flagami związkowymi. Uczestnicy marszu chcieli w ten sposób wyrazić wdzięczność za pontyfikat św. Jana Pawła II oraz odpowiedzieć na ataki części mediów na Niego.

Z Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” wzięło udział około 300 osób. W Marszu wzięli udział również przewodniczący Zarządu regionu łódzkiej „Solidarności” Waldemar Krenc oraz zastępca przewodniczącego Piotr Ścieśko.

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.