42. rocznica wprowadzenia stanu wojennego

Łódzkie obchody 42. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego, zorganizowane przez Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” rozpoczęły się mszą świętą w Sanktuarium Najświętszego Imienia Jezus (u oo. Jezuitów) w Łodzi przy ulicy H. Sienkiewicza 60. Homilię wygłosił ojciec Józef Łągwa. Po zakończeniu mszy przewodniczący łódzkiej „Solidarności” wraz ojcem Józefem Łągwą, księdzem Grzegorzem Michalskim i zastępcą ZR Ireneuszem Wachem złożył wiązankę na symbolicznym Grobie bł. ks. Jerzego Popiełuszki. Następnie uczestnicy uroczystości przeszli ulicą Sienkiewicza przed „Pomnik-Krzyż Pamięci Ofiar Stanu Wojennego i Walki o Godność Człowieka” przy kościele pw. Podwyższenia Św. Krzyża. Przemarsz odbywał się przy dźwiękach piosenek Marka Grechuty, Jana Pietrzaka, Jacka Kaczmarskiego oraz duetu Leszka Czajkowskiego i Pawła Piekarczyka. Przed pomnikiem zebrani wysłuchali przemówienia okolicznościowego przewodniczącego Waldemara Krenca, a następnie złożyli wiązanki kwiatów na pomniku i zapalili znicze. W uroczystości wzięli udział m.in. poseł na Sejm RP prof. Zbignieww Rau, wojewoda łódzki Karol Młynarczyk wraz z wicewojewodą Marcinem Buchali, marszałek województwa łódzkiego Grzegorz Schreiber, przewodnicząca Sejmiku Samorządowego Województwa Łódzkiego Iwona Koperska, wiceprezydent Łodzi Adam Wieczorek, przewodniczący Rady Miejskiej w Łodzi Marcin Gołaszewski, minister w rządzie Mateusza Morawieckiego Włodzimierz Tomaszewski, dyrektor Instytutu Pamięci Narodowej Oddział w Łodzi Karol Piskorski, prezydent Jerzy Kropiwnicki, komendanci wojewódzcy policji i Państwowej Straży Pożarnej nadinsp. Sławomir Litwin i nadbryg. Grzegorz Janowski, a także przedstawiciele instytucji państwowych, uczelni wyższych, firm oraz członkowie i sympatycy NSZZ „Solidarność”. W uroczystości wzięły udział również poczty sztandarowe.

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.