Nie żyje mecenas Rafał Kasprzyk

Z głębokim żalem zawiadamiamy o śmierci

Ś.P.  dr RAFAŁA KASPRZYKA

Jednego z założycieli NSZZ „Solidarność” w Uniwersytecie Łódzkim, eksperta Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”, współorganizatora strajku studentów w na Wydziale Prawa Uniwersytetu Łódzkiego po wprowadzeniu stanu wojennego. Internowanego w Zakładzie Karnym w Łowiczu. Członka konspiracyjnej Regionalnej Komisji Wykonawczej NSZZ „Solidarność” Ziemi Łódzkiej w stanie wojennym i później. Autora wielu publikacji w periodykach tzw. drugiego obiegu. Obrońcę oskarżanych w procesach politycznych. Uczestnika Obrad Okrągłego Stołu, jako członka tzw. Stolika Ekologicznego.

Ś.P. Rafał Kasprzyk był odznaczony Medalem „Za Zasługi w Walce o Niepodległość Polski i Prawa Człowieka 13 XII 1981-4 VI 1989″, Medalem za Zasługi dla Niepodległości Ojczyzny, Medalem Multinational Division (Central-South), Medalem Zasłużony dla Wymiaru Sprawiedliwości, Medalem Pamiątkowym Ministra Sprawiedliwości, Gwiazdą Iraku, Krzyżem Wolności i Solidarności, Medalem Pro Patria, Medalem Setnej Rocznicy Odzyskania Niepodległości, Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski, Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Wyrazy najgłębszego współczucia RODZINIE

składa

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”

Informujemy, iż uroczystości pogrzebowe śp. dr RAFAŁA KASPRZYKA odbędą się w dniu 17 SIERPNIA 2022 r. (ŚRODA) o godz. 14.00. na Cmentarzu rzymskokatolickim pw. Św. Józefa przy ulicy Ogrodowej w Łodzi.

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.