Emerytury stażowe – akcja zbierania podpisów

25 maja 2021 r. utworzony został komitet inicjatywy ustawodawczej w sprawie emerytur stażowych. Tego dnia przedstawiony został również proponowany projekt ustawy o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz o zmianie niektórych ustaw. Projekt ustawy przygotował NSZZ „Solidarność”. Zakładał on  wprowadzenie do polskiego systemu emerytalnego emerytury przysługującej wyłącznie z tytułu osiągniętego okresu ubezpieczenia, czyli odpowiedniego stażu – 35 lat dla kobiet i 40 lat dla mężczyzn. Rozwiązanie to ma dać możliwość osobom, które ze względu na utratę sił będąca konsekwencją długiego wykonywania pracy zarobkowej i nie będącym w stanie jej kontynuować do momentu osiągnięcia wieku emerytalnego, przejście na emeryturę po osiągnięciu odpowiedniego stażu pracy. Projekt ustawy został złożony 18 czerwca u Marszałek Sejmu Elżbiety Witek. Z dniem 7 lipca 2021 roku ruszyła akcja zbierania podpisów.

W Łodzi podpisy były zbierane przed siedzibą Zarządu Regionu. Podobnie w poszczególnych podregionach Kutna, Ozorkowa, Pabianic, Radomska, Sieradza, Wielunia, Zduńskiej Woli i Zgierza. Podpisy zbierane były również podczas obchodów powstania NSZZ „Solidarność”. 16 września ub. r. odbyła się ogólnopolska akcja zbierania podpisów pod projektem ustawy na dworcach kolejowych. W Łodzi na dworcach PKP Łódź-Kaliska i Łódź-Fabryczna podpisy zbierali członkowie kolejarskich organizacji związkowych z PKP Cargo, PKP PLK, Polregio i ŁKA, a wsparli ich członkowie Prezydium Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”.

Podpisy były zbierane do końca września 2021 r. 30 września „Solidarność” złożyła w Sejmie 235 tys. podpisów. Zgodnie z wymogami formalnymi wystarczyło zebrać 100 tys. podpisów.

W Regionie Ziemia Łódzka łącznie pod projektem ustawy zebranych zostało 11 188 podpisów

14 grudnia ub. r. w Sejmie odbyło się pierwsze czytanie obywatelskiego projektu ustawy o emeryturach stażowych. W wyniku głosowania w Sejmie projekt został skierowany do dalszych prac w sejmowej Komisji Polityki Społecznej i Rodziny.

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.