BHP

Jednym z ważniejszych zadań realizowanych przez NSZZ „Solidarność” jest dbanie o bezpieczne i higieniczne warunki pracy. W Zarządzie Regionu Ziemi Łódzkiej istnieje funkcja Regionalnego Koordynatora BHP. Od 2018 roku pełni ją członek Prezydium Zarządu Regionu Michał Karolczyk. Szczególnie pomocna w realizacji zadań związanych z przestrzeganiem prawa pracy oraz bhp jest Państwowa Inspekcja Pracy.

W 2000 roku Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ “Solidarność” podpisał Porozumienie z Okręgową Inspekcją Pracy w Łodzi w sprawie wspólnych działań na rzecz ochrony praw pracowniczych i związkowych w zakładach pracy regionu łódzkiego, ze szczególnym uwzględnieniem zabezpieczenia pracowników przed wypadkami przy pracy i chorobami zawodowymi oraz ochroną środowiska w miejscu pracy.

W ramach realizacji porozumienia Zarząd Regionu, na podstawie wniosków i skarg składanych przez struktury zakładowe NSZZ “Solidarność”, występuje do Okręgowej Inspekcji Pracy o dokonanie niezwłocznych kontroli pracodawców łamiących prawo pracy i przepisy bhp.

Do czuwania nad bezpieczeństwem pracowników utworzony został system zakładowych społecznych inspektorów pracy. W 2007 r. Zarząd Regionu powołał Klub Społecznych Inspektorów Pracy przy ZR ZŁ.

Światowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych

28 kwietnia jest obchodzony jako Dzień Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych. Tego dnia obchody organizowane są na całym świecie na poziomie międzynarodowym, krajowym, czy regionalnym, i przyjmują różnorodne formy, począwszy od kampanii informacyjno-promocyjnych i działań edukacyjnych, poprzez organizowanie konferencji, a kończąc na organizowaniu marszy oraz uroczystych mszy św. za tych, którzy zginęli w pracy. Obchody mają na celu zarówno upamiętnienie ofiar wypadków przy pracy, jak również zwrócenie szczególnej uwagi na działania w sferze poprawy warunków bezpieczeństwa pracy i ochrony zdrowia.

W Polsce DPOWpPiChZ obchodzony jest z inicjatywy NSZZ „Solidarność” od roku 1991. Tego roku Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” zorganizował po raz pierwszy konferencję upamiętniającą ofiary wypadków przy pracy i kontynuuje te działania co roku. Przy organizacji konferencji, łódzkiej  „Solidarności”,  partneruje  Okręgowy Inspektorat Pracy w  Łodzi. Ponadto partnerami NSZZ „Solidarność” przy organizacji corocznych konferencji są m.in. łódzki Oddział Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Instytut Medycyny Pracy w Łodzi, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna, Państwowa Straż Pożarna oraz instytucje ubezpieczeniowe. Corocznie, począwszy od 1991 roku, z inicjatywy Zarządu Regionu, odprawiane są uroczyste msze święte w intencji ofiar wypadków przy pracy.

Od 2021 roku, na mocy podpisanego porozumienia, konferencję z okazji „Światowego Dnia Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych” Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność’’ organizuje wspólnie z Okręgowym Inspektoratem Pracy w Łodzi.

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.