Komunikaty organizacyjne

13 grudnia 2012 roku XXXI rocznica wprowadzenia stanu wojennego

KOMUNIKAT Nr 31

27 listopada 2012 r

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” serdecznie zaprasza do udziału w obchodach kolejnej rocznicy wprowadzenia stanu wojennego, które odbędą się 13 grudnia 2012 roku (czwartek).

Program uroczystości:

godz.16.00 - Msza Święta w Kościele oo. Jezuitów pw. Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi przy ulicy H. Sienkiewicza 60;

godz. 17.00– przemarsz uczestników przed „Pomnik-Krzyż Pamięci Ofiar Stanu Wojennego i Walki o Godność Człowieka” przy Kościele Podwyższenia Św. Krzyża w Łodzi ul. H. Sienkiewicza 38;

godz. 17.20– okolicznościowe przemówienie oraz złożenie kwiatów.

Zarząd Regionu  ZŁ NSZZ „Solidarność” serdecznie zaprasza poczty sztandarowe oraz członków i sympatyków Związku do wzięcia udziału w obchodach tragicznej dla narodu polskiego rocznicy wprowadzenia stanu wojennego.

Osoby i organizacje, które zechcą składać kwiaty proszone są o zgłoszenie  telefoniczne do dnia 12.XII.2012 r. do Zarządu Regionu ZŁ NSZZ „Solidarność” tel. 42 67 72 627, 42 67 72 628.

Niech nasza obecność będzie świadectwem pamięci wydarzeń sprzed 31 lat.

pliki do pobrania

KOMUNIKAT Nr 30

13 listopada 2012 r

UWAGA! Zmiana formularzy w sprawie dotyczącej zbierania podpisów o zawieszeniu pakietu klimatyczno-energetycznego Unii Europejskiej

Informujemy, że w związku ze zmianą w składzie osobowym Komitetu Obywatelskiego Europejskiej Inicjatywy Obywatelskiej „Zawieszenie Pakietu Klimatyczno-Energetycznego UE”, wynikającą z wycofania się z Komitetu przedstawiciela Republiki Czeskiej i zastąpienia go przedstawicielem Rumunii, a także ze zmianą osób reprezentujących Wielką Brytanię, musieliśmy dokonać formalnej korekty treści deklaracji poparcia inicjatywy.

Ta korekta, czyli umieszczenie na formularzu deklaracji nowego składu Komitetu, jest niezbędna, aby zbierane podpisy nie zostały odrzucone przez Komisję Europejską.

UWAGA! Ta zmiana nie oznacza, że akcja rozpoczyna się od początku. Podpisy zebrane do 30 października na poprzednim wzorze deklaracji są ważne i będą zaakceptowane przez Komisję Europejską. Jednak podpisy zbierane po tym terminie muszą być składane już na nowym wzorze.

Nowy, aktualny wzór deklaracji można pobrać tutaj. Od poprzedniego różni go wyłącznie skład Komitetu Obywatelskiego.

Aby doprowadzić do zawieszenia pakietu trzeba zebrać milion podpisów!

Listy poparcia dla Europejskiej Inicjatywy Obywatelskiej są również do pobrania w Regionie Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” w Łodzi ul. Kamińskiego 18 pok. 311 w godzinach pracy biura. Tam też należy przekazać wypełnione listy. Szczegóły na naszej stronie internetowej www.solidarnosc.lodz.pl

Dodatkowych informacji udziela koordynator akcji Piotr Ścieśko – tel. 509 865 271.

Członek ZR ZŁ NSZZ „Solidarność”

11 listopada - Święto Niepodległości

KOMUNIKAT Nr 29

05 listopada 2012 r

Zarząd Regionu ZŁ NSZZ „Solidarność” serdecznie zaprasza poczty sztandarowe oraz wszystkich członków i sympatyków Związku do wzięcia udziału w obchodach z okazji 94 rocznicy Narodowego Święta Niepodległości, które rozpoczną się Mszą Świętą  w Archikatedrze Łódzkiej o godzinie 9:30.

Po uroczystościach organizowanych przez Wojewodę Łódzkiego ok. godz. 12.45 zapraszamy na przemarsz ul. Piotrkowską pod Pomnik marsz. Józefa Piłsudskiego, gdzie delegacje złożą kwiaty i wysłuchają okolicznościowych przemówień.

W programie:

godz. 9.00 - Zbiórka  i  rejestracja  pocztów  sztandarowych na  pl.  Jana  Pawła II  przed Bazyliką Archikatedralną

godz.  9.30 - Uroczysta Msza Św. w intencji Ojczyzny celebrowana przez JE Ks. Arcybiskupa Marka Jędraszewskiego Metropolitę Łódzkiego.

godz. 10.45 - Uroczystość przed Płytą Grobu Nieznanego Żołnierza na Placu Jana Pawła II:

- zmiana warty;

- przemówienie Wojewody Łódzkiego Jolanty Chełmińskiej;

- apel poległych i salwa honorowa;

- złożenie wieńców i kwiatów;

- defilada kompanii honorowych.

godz. 12.45 – zbiórka uczestników przemarszu na ul. Piotrkowskiej przy Archikatedrze Łódzkiej.

- przemarsz ulicami: Piotrkowską i R. Traugutta przed Pomnik marsz. Józefa Piłsudskiego

godz. 13.15 – uroczystości przed Pomnikiem marsz. J. Piłsudskiego:

- przemówienie Przewodniczącego Społecznego Komitetu Obchodów Rocznic i Świąt Narodowych im. Grzegorza Palki Waldemara Krenca;

- przemówienie Honorowego Przewodniczącego Społecznego Komitetu Obchodów Rocznic i Świąt Narodowych im. Grzegorza Palki Jerzego Kropiwnickiego;

- złożenie kwiatów.

Osoby i organizacje, które zechcą składać kwiaty przed Pomnikiem marsz. Józefa Piłsudskiego proszone są o wcześniejszy kontakt telefoniczny z Zarządem Regionu ZŁ NSZZ „Solidarność” tel. 42 67 72 627, 42 67 72 628.

do pobrania

DOMAGAMY SIĘ ZAWIESZENIA PAKIETU KLIMATYCZNO-ENERGETYCZNEGO UNII EUROPEJSKIEJ!

KOMUNIKAT Nr 28

23 października 2012 r

NSZZ „Solidarność” przystąpił do Europejskiej Inicjatywy Obywatelskiej mającej na celu zablokowanie zapisów nowego pakietu klimatyczno-energetycznego.

l stycznia 2013 roku wchodzą w życie postanowienia unijnego pakietu klimatyczno-energetycznego nakazujące producentom energii zakup uprawnień do emisji dwutlenku węgla. Unijny Pakiet klimatyczno-energetyczny i system aukcyjny handlu emisją CO2 to początek dramatycznych problemów polskiej gospodarki i poważny cios dla budżetów domowych Polaków.

W 2013 roku

- ceny prądu w Polsce wzrosną o 30 proc.

- ceny ciepła wzrosną o 22 proc.

W kolejnych latach ceny prądu i ciepła wzrosną o 60 proc.

Pracę straci ok. 500 tys. Polaków.

Drastyczny wzrost cen energii  przełoży się na wzrost cen innych produktów, przede wszystkimżywności. Taki skok cen oznacza załamanie budżetów domowych polskich rodzin!

Oprócz skokowego wzrostu kosztów utrzymania Polskę zaleje fala bezrobocia. Droga energia elektryczna doprowadzi do likwidacji wielu zakładów, które w poszukiwaniu niższych cen prądu przeniosą się do krajów, w których nie obowiązują zapisy unijnego pakietu. Zostaną też wstrzymane nowe inwestycje.

Dołącz się do akcji zbierania podpisów!

W sierpniu 2012 roku  została zarejestrowana przez Komisję Europejską - Europejska Inicjatywa Obywatelska, do której należą oprócz Polaków przedstawiciele: Austrii, Czech, Danii, Grecji, Litwy i Wielkiej Brytanii. Akcję popierają przedstawiciele innych krajów Unii, którzy ucierpią    z powodu wprowadzenia pakietu.

Aby doprowadzić do zawieszenia pakietu trzeba zebrać milion podpisów!

Listy poparcia dla Europejskiej Inicjatywy Obywatelskiej są do pobrania w Regionie Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” w Łodzi ul. Kamińskiego 18 pok. 311 w godzinach pracy biura. Tam też należy przekazać wypełnione listy. Szczegóły na naszej stronie internetowej www.solidarnosc.lodz.pl

Członek ZR ZŁ NSZZ „Solidarność”

plik do pobrania

Dot. Ogólnopolskiego Marszu OBUDŹ SIĘ POLSKO!

KOMUNIKAT Nr 26

12 września 2012 r

Jak już informowaliśmy (Komunikat Nr 24 z dnia 6 września br) w dniu 29 września br  w Warszawie będą protestować członkowie NSZZ „Solidarność” wraz z innymi organizacjami społecznymi i politycznymi.

Członkowie NSZZ „Solidarność” uczestniczyć będą w tym marszu pod hasłami: wolność dla mediów i zgromadzeń, płaca minimalna, STOP 67, stabilne zatrudnienie, „STOP dla umów śmieciowych”.

Program marszu:

11.00 - Zbiórka przy ul. Kruczej przy Ministerstwie Skarbu i Głównej Inspekcji Pracy i przejście na Plac Trzech Krzyży.

12.00 - Plac Trzech Krzyży. Patriotyczny program słowno-muzyczny. Msza św. w intencji Ojczyzny.

14.00 - Przemarsz uczestników na Plac Zamkowy. Koncert patriotyczny. Wystąpienia.

Planowane zakończenie Marszu „Obudź się Polsko!" o godz. 18.00.

Przypominam, że w tłumie uczestników mamy się odróżniać symbolami „Solidarności" na czapeczkach, koszulkach, flagach, transparentach itp.

W każdym autokarze muszą być nasze służby porządkowe, które będą miały kontakt telefoniczny bezwzględnie z kierowcą autobusu i jak największą grupą uczestników, co ułatwi sprawny wyjazd z Warszawy.

Autokary przewożące uczestników marszu udadzą się tradycyjnie na Torwar. Wszystkie autokary należy oznakować plakatem, który w wersji PDF będzie przesłany w późniejszym terminie.

Kontakt w sprawach organizacyjnych:

Piotr Ścieśko - kom. 509 865 271.

Jeżeli będziecie mieć jakieś pytania, wątpliwości czy sugestie, dzwońcie!!!

Członek Prezydium ZR ZŁ NSZZ „Solidarność”

POZYSKIWANIE REKLAM

KOMUNIKATNr 25

10 września 2012 r

Już po raz XXIV w czerwcu przyszłego roku wystartuje Międzynarodowy Wyścig Kolarski „Solidarności” i Olimpijczyków.

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” zwraca się z prośbą do Komisji Zakładowych o pozyskiwanie sponsorów i reklamodawców dla XXIV Międzynarodowego Wyścigu Kolarskiego „Solidarności” i Olimpijczyków.

Osoba lub Komisja Zakładowa pozyskująca sponsora, przed doprowadzeniem do spotkania stron podpisujących umowę o sponsorowanie, winna skontaktować się z przewodniczącym Zarządu Regionu tel. 42-67 72 611, aby uzyskać szczegóły umowy i zapoznać się z regulaminem.

Zachęcamy członków naszego Związku do współpracy.

OBUDŹ SIĘ POLSKO

KOMUNIKAT Nr 24

6 września 2012 r

W sobotę 29 września 2012 r w Warszawie odbędzie się marsz protestacyjny organizowany przez środowiska opozycyjne pod hasłem OBUDŹ SIĘ POLSKO.

W przemarszu ulicami stolicy udział wezmą organizacje i stowarzyszenia zjednoczone wspólną ideą – sprzeciwem wobec polityki rządu Donalda Tuska.

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” popierając tę inicjatywę wystosowała Apel do członków naszego Związku o wzięcie udziału wraz z rodzinami w marszu.

Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” organizuje wyjazd do Warszawy w dniu 29.09.br. o godz. 8.00 z al. Anstadta. Członkowie NSZZ „Solidarność” chcący wziąć udział w marszu protestacyjnym proszeni są o zgłaszanie się do Działu Regionalnego Regionu w Łodzi ul. Kamińskiego 18 pok. 311 tel. 42-67 72 627 lub 42-67 72 628 oraz e-mail: kontakty.lodz@solidarnosc.org.pl

Odpowiadając na Apel Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” liczymy na zaangażowanie członków Związku naszego Regionu poprzez wzięcie udziału w marszu protestacyjnym, jak największej liczby osób.

Członek Prezydium ZR ZŁ NSZZ „Solidarność”

plik do pobrania

<< nowsze  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33   starsze >>