Sprawozdawczość

• UWAGA !!! Zmiana ustawy o rachunkowości - wprowadzenie kategorii jednostki mikro

Nowelizacja ustawy o rachunkowości (t.j. Dz.U. z 2014 r. póz. 1100 ze zm.) weszła w życie 5.09.2014 r. i będzie miała zastosowanie już do sprawozdań sporządzanych za rok 2014.

Wprowadzono kategorię podmiotów mikro, które mogą sporządzać uproszczony raport składający się tylko z bilansu z informacjami uzupełniającymi oraz z rachunku zysków i strat.

Jednostkami mikro - w myśl ustawy są: stowarzyszenia, związki zawodowe,   organizacje   pracodawców,   …;

Jednostka mikro, o której mowa w art. 3 ust. la pkt 2 Nie prowadzące działalności gospodarczej) może zrezygnować z zachowania zasady ostrożności przy wycenie poszczególnych składników aktywów i pasywów. W praktyce przepis ten zwalnia z obowiązku dokonywania odpisów aktualizujących wartość składników aktywów oraz tworzenia rezerw.

• Sprawozdanie finansowe jednostek mikro

Podstawowa Jednostka Organizacyjna NSZZ „Solidarność jako podmiot mikro będzie mogła sporządzać sprawozdanie finansowe według "nowego" załącznika nr 4 do ustawy o rachunkowości obejmującego bardziej uproszczony zakres informacyjny:

- bilansu (wraz z informacjami ogólnymi) oraz

- rachunku zysków i strat.

Jednostki mikro mogą nie sporządzać informacji dodatkowej, pod warunkiem że niektóre informacje objęte zakresem informacyjnym tego sprawozdania zostaną przez te jednostki ujawnione w informacjach uzupełniających do bilansu.

Stosowanie uproszczeń przewidzianych w ustawie zmieniającej nie jest obowiązkowe. Organ zatwierdzający sprawozdanie finansowe w jednostce mikro powinien podjąć uchwałę o wdrożeniu tych uproszczeń. Warunkiem stosowania uproszczeń jest uchwała w tej sprawie władzy wykonawczej zatwierdzającej sprawozdanie finansowe.

Podjęcie uchwały o stosowaniu uproszczeń dla jednostek mikro spowoduje konieczność aktualizacji przyjętych przez jednostkę zasad (polityki) rachunkowości.

Dochody z działalności statutowej są zwolnione z podatku na podstawie Art. 17 ust. l pkt 39 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, co należy uwzględnić w deklaracjach i zeznaniu CIT.

Organizacje związkowe są zobowiązane do umożliwienia dokonania czynności kontrolnych upoważnionym pracownikom organów podatkowych zgodnie z Ordynacją podatkową oraz Regionalnej Komisji Rewizyjnej zgodnie z par 44 Statutu.

• Do kiedy powinna być podjęta decyzja

Decyzja o przyjęciu statusu mikro może zapaść w dowolnym czasie, ale przed sporządzeniem sprawozdania finansowego, czyli w przypadku sprawozdań za 2014 r. - najpóźniej do końca marca (tj. trzy miesiące od dnia bilansowego). Do tego czasu sprawozdanie finansowe musi zostać podpisane przez właściwe osoby (tj. przewodniczącego i skarbnika) z informacją kiedy to nastąpiło.

Jeżeli nie zostanie podjęta decyzja o zakwalifikowaniu danego podmiotu do kategorii mikro, to będzie on musiał sporządzić sprawozdanie finansowe tak jak duża firma, czyli według wzoru określonego w załączniku nr l ustawy o rachunkowości.

Przygotował Bogdan Osiński

pliki do pobrania:

Wzór Uchwały o przyjęciu statusu jednostki mikro

Wzór Sprawozdania finansowego

• Wzór  oświadczenia, które komisje zakładowe składają do Urzędu Skarbowego

data ...............................

Urząd Skarbowy

.....................................

Zgodnie z art. 25 ust 5 ustawy z 15 lutego 1992 roku o podatku od osób prawnych (Dz. U. z 2000 r. Nr 54 poz.654 z późniejszymi zmianami) oświdczamy, iż nie osiągamy przychodów z działalności wymienionej w art. 17 ust. 1 a pkt.1 oraz   nie dokonujemy wydatków na cele inne niż określone  w art.17 ust. 1 b tj. na cele statutowe określone w art. 17 ust.1 cyt. ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych.

Jednocześnie oświadczamy, iż w przypadku zmiany stanu faktycznego zobowiązujemy się, bez wezwania Urzędu, do stosowania przepisów art.25 ust. 1,4 oraz znane są nam obowiązki wynikające z art. 27 ust. 1 i 2 dotyczące składania rocznego zeznania podatkowego.

podpis

• Wzór bilansu

…………………………………………………………………..

Nazwa organizacji

BILANS / sporządzony na dzień 31.12. 2....r.

AKTYWA

01-01-201...

31-12-201...

Majątek trwały

Wartości niematerialne trwałe

Rzeczowy majątek trwały

Finansowy majątek trwały

Majątek obrotowy

Zapasy rzeczowych składników majątku

Należności i roszczenia

Papiery wartościowe przeznaczone do obrotu

Środki pieniężne

Rozliczenia międzyokresowe czynne

SUMA AKTYWÓW

PASYWA

Fundusze własne

Fundusz statutowy

Wynik finansowy netto za rok obrotowy

Nadwyżka przychodów nad kosztami (wielkość dodatnia)

Nadwyżka kosztów nad przychodami (wielkość ujemna)

Rezerwy

C

Zobowiązania długotermin. z tytułu kredyt, i pożycz.

D

Zobowiązania krótkoterminowe i fundusze specjalne

Zobowiązania

Fundusze specjalne