Komunikat

Informujemy, iż ze względu na trwającą pandemię i wpisanie Miasta Łódź w strefę czerwoną, a także dbałość o zdrowie pracowników Regionu Ziemia Łódzka, do odwołania wprowadzone zostają nowe zasady funkcjonowania biura Regionu:

-          kontakt z pracownikami biura Regionu może odbywać się tylko w sposób zdalny, to jest telefonicznie lub za pomocą łącz internetowych; W sprawach, które wymagają kontaktu osobistego (na przykład przekazania dokumentów, środków finansowych i innych spraw) należy wcześniej wizytę w biurze uzgodnić z pracownikiem telefonicznie,

-          zawieszone zostaje organizowanie jakichkolwiek spotkań w pomieszczeniach Regionu Ziemia Łódzka w Łodzi oraz we wszystkich biurach Rad Podregionów.

Kontakty:

Sekretariat:

stacjonarne:  42 67-72-611, 42 67-72-612

komórkowy: 513 059 173

Dział kontaktów:

stacjonarne:  42 67-72-627, 42 67-72-628, 42 67-72-629

komórkowy: 694 958 506, 509 865 273

Księgowość:

stacjonarne:     42 67-72-623 (gł. księgowy), 42 67-72-619 (kasa), 42 67-72-620

komórkowe:   503 045 032, 511 773 176

Biuro Prawne:

stacjonarne:     42 67 72 631, 42 67 72 632 (środa)

komórkowy    518 720 580

Prosimy o zrozumienie podjętej decyzji oraz o dbanie o własne zdrowie.

Dyżury Rady Sekcji Emerytów i Rencistów zdalnie

Rada Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów NSZZ "Solidarność" Ziemi Łódzkiej informuje, iż z powodu pandemii dyżury członków Rady Sekcji będą odbywać się zdalnie poprzez kontakt telefoniczny lub drogą mailową.

Kontakt telefoniczny: 604 796 872

Kontakt e-mail.: rseir.lodz@wp.pl

Cykl dyżurów telefonicznych dla Seniorów

Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Łodzi zaprasza na dyżury telefoniczne dotyczące:

- przeliczenia emerytury dla rocznika ‘53

- świadczenia 500+ dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji

- usług elektronicznych dostępnych na Platformie Usług Elektronicznych ZUZ (PUE ZUS)

Dyżury zaplanowane SA na 20, 21, 22, 23, 27 i 28 października 2020 r.

Link do wydarzenia tutaj:

Ponadto 26 października 2020 r. eksperci z I Oddziału ZUS w Łodzi będą uczestniczyli w dyżurze skierowanym do działaczy opozycji antykomunistycznej

Link do wydarzenia tutaj:

Konferencja „Bezpieczna praca” w Regionie Ziemia Łódzka

21 września odbyło się posiedzenie Zarządu Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”, którego głównym punktem była konferencja „Bezpieczna praca” zorganizowana przy współudziale Państwowej Inspekcji Pracy w Łodzi oraz Instytutu Medycyny Pracy im prof Jerzego Nofera w Łodzi; Celem konferencji było między innymi zwrócenie uwagi na zagrożenia występujące na stanowiskach pracy oraz propagowanie bezpiecznej pracy; Konferencja została zorganizowana w ramach obchodów Światowego Dnia Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych we wrześniu, gdyż ze względu na pandemię nie mogła się odbyć tradycyjnie 28 kwietnia.

Gości przywitał przewodniczący ZR łódzkiej „Solidarności” Waldemar Krenc, a następnie głos zabierali prof. dr hab. n. med. Alicja Bortkiewicz z Instytutu Medycyny Pracy oraz łódzki Okręgowy Inspektor Pracy Artur Szymbara. Konferencja rozpoczęła się od referatu A. Bortkiewicz zatytułowanego „Wpływ starzenia się organizmu na ryzyko wypadku przy pracy”. W dalszej części konferencji zastępca Okręgowego Inspektora Pracy Waldemar Klucha najpierw dokonał ogólnej analizy wypadków przy pracy zbadanych przez inspektorów OIP w Łodzi, a następnie przedstawił wnioski inspektorów pracy dotyczące wypadków przy pracy osób w okresie późnej dorosłości. Na koniec starszy inspektor OIP w Łodzi Kamil Kałużny omówił zmiany w ustawie o związkach zawodowych obowiązujące od 1 stycznia 2019 r. oraz zasady współpracy związków zawodowych i społecznej inspekcji pracy z Państwową Inspekcją Pracy.

Na koniec członkowie Zarządu Regionu przyjęli stanowisko ws. Światowego Dnia Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych, w którym zwrócili się do pracodawców i instytucji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo na stanowiskach pracy o wzmożenie działań, które doprowadzą do zredukowania zagrożeń w miejscu pracy i zmniejszą poziom ryzyka zawodowego.

Informacja

Oddziały ZUS z województwa łódzkiego oraz Łódzka Izba Przemysłowo-Handlowa zapraszają na bezpłatne Webinarium pt „Narzędzia wsparcia dla przedsiębiorców  w ramach Tarczy Antykryzysowej”; Termin  spotkania 29 września 2020 r godzina 11:00.

Szczegóły tutaj.

81 Rocznica napaści Sowietów na Polskę

17 września 1939 roku wojska radzieckie zdradziecko zaatakowały Polskę; Był to efekt Paktu Ribbentrop – Mołotow; Wojska polskie zaangażowane w wojnę obronną nie były w stanie oprzeć się armii czerwonej; Rosjanie po zajęciu znacznego obszaru Polski zajęli się eksterminacją narodu polskiego, czego wynikiem były zesłania na Sybir; Dlatego też dzień 17 września ustanowiony został Dniem Sybiraka; W 81 rocznicę agresji sowieckiej na Polskę NSZZ „Solidarność” Regionu Łódzkiego, Łódzki Oddział Związku Sybiraków oraz XII Liceum Ogólnokształcące w Łodzi zorganizowali przed Pomnikiem Ofiar Komunizmu w Łodzi uroczystość.

Przed pomnikiem, który znajduje się naprzeciwko budynku XII Liceum Ogólnokształcącego w Łodzi, w którym po II wojnie światowej mieściła się siedziba Wojewódzkiego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego zebrali się przedstawiciele władz państwowych i samorządowych, instytucji państwowych, służb mundurowych, kombatanci oraz młodzież szkolna. W imieniu władz państwowych i samorządowych okolicznościowe przemówienia wygłosili wicewojewoda łódzki Karol Młynarczyk, wicemarszałek Województwa Łódzkiego Piotr Adamczyk oraz wiceprezydent Łodzi Joanna Skrzydlewska. Następnie w imieniu organizacji kombatanckich głos zabrali przewodniczący Wojewódzkiej Rady Kombatantów i osób Represjonowanych Mirosław Pejka oraz Andrzej Słowik, przewodniczący Wojewódzkiej Rady Konsultacyjnej ds. Działaczy Opozycji i Osób Represjonowanych oraz prezes Związku Sybiraków w Łodzi Stanisław Jurkin. Na koniec głos zabrał przewodniczący Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc. Po wysłuchaniu wystąpień zebrani złożyli przed pomnikiem wiązanki kwiatów i zapalili znicze.

31 Międzynarodowy Wyścig Kolarski Solidarności i Olimpijczyków

Zakończył się 31 Międzynarodowy Wyścig „Solidarności” i Olimpijczyków; Od samego początku, już na etapie organizacji, tegorocznemu wyścigowi towarzyszyły wielkie emocje i niepewność; Z powodu pandemii koronawirusa organizator wyścigu - Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” był zmuszony do przesunięcia terminu wyścigu z czerwca na wrzesień; Tak więc 31 edycja rozegrana została w dniach 9-12 września na trasie z Niska do Łodzi, a miastami etapowymi były: Sędziszów Małopolski, Krosno, Nowy Sącz, Sucha Beskidzka, Jaworzno oraz Kielce; W wyścigu wzięło udział 139 kolarzy z 24 ekip; Na starcie w Nisku pojawiło się 7 ekip z Polski oraz ekipy z Belgii, Czech, Estonii, Holandii, Izraela, Niemiec, Norwegii, Słowacji, Słowenii, oraz Węgier.

W Łodzi kolarze finiszowali na ul. Piotrkowskiej. Na mecie zjawiło się wielu znamienitych gości, których przywitał przewodniczący Komitetu Organizacyjnego wyścigu, a jednocześnie przewodniczący łódzkiej „Solidarności” Waldemar Krenc. Wśród gości należy wymienić przede wszystkim byłych olimpijczyków Mieczysława Nowickiego, Kajetana Broniewskiego, Jana Tomaszewskiego, Marka Leśniewskiego oraz Jana Kudrę. Ponadto obecni byli posłowie Waldemar Buda i Marek Matuszewski, wicemarszałek województwa łódzkiego Zbigniew Zięba oraz wiceprezydent Miasta Łodzi Joanna Skrzydlewska. Na mecie pojawił się również pierwszy przewodniczący łódzkiej „Solidarności” Andrzej Słowik, który był pomysłodawcą Wyścigu Kolarskiego „Solidarności”. Zwycięzcą 31 Międzynarodowego Wyścigu Kolarskiego „Solidarności” i Olimpijczyków został Stanisław Aniołkowski z ekipy CCC DEVELOPMENT TEAM.

Przy okazji Wyścigu Kolarskiego „Solidarności” i Olimpijczyków w miastach startu i mety odbywają się Mini Wyścigi Kolarskie „Solidarności” dla dzieci i młodzieży. Organizatorami tych wyścigów są Łódzkie Stowarzyszenie Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki „PELETON”, Ministerstwo Sportu oraz Urzędy Miast, w których odbywają się starty i mety wyścigu głównego.