Nekrolog

z powodu śmierci

TATY

składają członkowie i pracownicy

Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”

Centralne Obchody Święta Polskich Dzieci Wojny

7 maja br odbyły się Centralne Obchody Święta Polskich Dzieci Wojny; Po raz drugi odbyły się one w Łodzi przed Pomnikiem Pękniętego Serca znajdującym się w Parku Szarych Szeregów; W czasie okupacji w tym miejscu znajdował się hitlerowski obóz dziecięcy; Był to jedyny w Europie obóz koncentracyjny dla dzieci.

Jedną z organizatorek uroczystości, która walnie przyczyniła się do tego, że właśnie w tym miejscu odbyły się centralne obchody Święta Polskich Dzieci Wojny była poseł Alicja Kaczorowska.  „Mówienie o historii jest obowiązkiem tych, którzy o niej pamiętają. Milczenie jest tekstem, który bardzo łatwo można źle zinterpretować. Dlatego postanowiliśmy w Łodzi nie milczeć o tym” – powiedziała poseł A. Kaczorowska w swoim wystąpieniu.

Podczas uroczystości odczytany został Apel Pamięci oraz oddano salwę honorową. Na koniec uczestnicy uroczystości złożyli wiązanki kwiatów pod Pomnikiem. Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” reprezentowali przewodniczący Waldemar Krenc oraz wiceprzewodniczący Ireneusz Wach.

Światowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych

6 maja 2019 roku Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność" po raz 29 zorganizował konferencję w związku ze Światowym Dniem Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych; Partnerami łódzkiej "Solidarności" byli Okręgowy Inspektorat Pracy w Łodzi oraz Instytut Medycyny Pracy imienia J Nofera w Łodzi, których przedstawiciele wygłosili referaty.

Członkowie Zarządu Regionu po zakończeniu konferencji przyjęli stanowisko ws. ŚDPOWpPiChZ.

228 rocznica uchwalenia Konstytucji 3 Maja

Łódzkie obchody 228 rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja rozpoczęły się uroczystą mszą świętą za Ojczyznę o godzinie 9:30 w Archikatedrze łódzkiej; Mszy przewodniczył metropolita łódzki, ksiądz arcybiskup Grzegorz Ryś; Następnie uczestnicy obchodów przeszli na plac archikatedralny, gdzie odbyła się dalsza część uroczystości.

Wysłuchano okolicznościowych przemówień oraz Apelu Pamięci. Była salwa honorowa oraz defilada pododdziałów służb mundurowych, a delegacje złożyły wiązanki kwiatów przed Pomnikiem Nieznanego Żołnierza. W imieniu NSZZ "Solidarność" kwiaty złożyli zastępcy przewodniczącego Zarządu Regionu Krzysztof Kilański i Ireneusz Wach oraz członek Prezydium Przemysław Gręda. W uroczystości wzięły udział poczty sztandarowe NSZZ "Solidarność", m.in. Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej oraz Organizacji Międzyzakładowej MPK Łódź.
Po zakończeniu uroczystości wojewódzkich przedstawiciele NSZZ "Solidarność" oraz Łódzkiego Porozumienia Obywatelskiego udali się pod pomnik naczelnika Tadeusza Kościuszki, gdzie również złożyli wiązanki kwiatów.

„Przy Maryi w mocy Bożego Ducha” - XX Ogólnopolska Pielgrzymka NSZZ „Solidarność” do Lichenia

W dniach 27-28 kwietnia 2019 r odbędzie się  XX Ogólnopolska Pielgrzymka NSZZ „Solidarność” do Matki Bożej Bolesnej Królowej Polski w Licheniu pod hasłem „Przy Maryi w mocy Bożego Ducha”;

Pielgrzymka rozpocznie się w sobotę 27 kwietnia br o godzinie 19:00 Drogą Krzyżową, którą poprowadzi Ks Grzegorz Molewski;

W niedzielę, 28 kwietnia br o godzinie 12:00 zostanie odprawiona uroczysta Msza święta, którą poprzedzi wprowadzenie relikwii bł ks Jerzego Popiełuszki – Patrona NSZZ „Solidarność”;

Od godziny 10:30 rejestrowane będą poczty sztandarowe biorące udział w uroczystości, których wprowadzenie do Bazyliki nastąpi o godzinie 11:15;

Po zakończeniu Mszy św ok godziny 13:45 zostaną złożone kwiaty przed pomnikami: Świętego Jana Pawła II, Błogosławionego ks Jerzego Popiełuszki oraz Powstania NSZZ „Solidarność”;

Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” organizuje wyjazd do Lichenia w dniu 28 kwietnia br (niedziela); Wyjazd z Łodzi nastąpi o godzinie 7:30; Autokar będzie podstawiony na alei Anstadta.

Koszt przejazdu 35,00 zł od osoby.

Zapisy przyjmuje Dział Regionalny ZR, telefon: 42 67-72-627, 42 67-72-628. Wpłaty należy dokonać w kasie Zarządu Regionu do dnia 24 kwietnia br.

Zapraszamy poczty sztandarowe (3-osobowe) naszego Związku do udziału w Pielgrzymce (przejazd pocztów pokrywa Zarząd Regionu).

Rady Podregionów i organizacje zakładowe, które organizują wyjazd we własnym zakresie proszone są o podanie do Działu Regionalnego informacji o ilości wyjeżdżających autokarów i pielgrzymów.

9 rocznica Katastrofy Smoleńskiej

Punktualnie o godzinie 8:41 przed Pomnikiem Ofiar Katastrofy Smoleńskiej przy bazylice archikatedralnej w Łodzi, od bicia katedralnego dzwonu Serce Łodzi, rozpoczęła się uroczystość upamiętniająca ofiary katastrofy smoleńskiej; Na wstępie ks prałat Ireneusz Kulesza odmówił modlitwę za duszę zmarłych, a następnie uczestnicy uroczystości złożyli pod pomnikiem wiązanki kwiatów.

W uroczystości wzięli udział przedstawiciele władz państwowych i samorządowych, instytucji państwowych, służb mundurowych oraz organizacji społecznych. NSZZ „Solidarność” reprezentowali członkowie Zarządu Regionu łódzkiej „Solidarności” na czele z przewodniczącym Waldemarem Krencem.

Komunikat Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność"

Komunikat

Warszawa, 7 kwietnia 2019 r

Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” informuje, że dzisiaj (7 kwietnia) o godzinie 22:30 zespół negocjacyjny KSOiW podpisał z rządem porozumienie dotyczące postulatów naszego Związku; Rząd zgodził się na 15-procentową podwyżkę wynagrodzeń nauczycieli w tym roku, zmianę systemu wynagradzania, który ma obowiązywać już w 2020 r (według propozycji „Solidarności” pensje nauczycieli mają być powiązane z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej), powrót do przepisów dotyczących oceny pracy sprzed września.

2018 r., skrócenie ścieżki awansu zawodowego, określenie minimalnej wysokości dodatku za wychowawstwo, który ma wynosić 300 zł oraz przyznanie tzw. godzin do dyspozycji dyrektora, aby w praktyce wyeliminować godziny „karciane”.

Stanowczo dementujemy pogłoski, które publikowane są na portalach społecznościowych, że KSOiW NSZZ „Solidarność” zgodziła się na zwiększenie nauczycielom pensum oraz zabranie dodatków. Nie było i nie będzie naszej zgody na takie propozycje rządu – mówi Ryszard Proksa, przewodniczący KSOiW NSZZ „Solidarność”.

Olga Zielińska

Rzecznik prasowy KSOiW NSZZ „Solidarność”