Zniżki dla członków NSZZ "Solidarność"

Członkowie „Solidarności” mogą liczyć na 10 procent zniżki na ubezpieczenia w PZU; Wszystko dzięki programowi "Klub PZU Pomoc dla NSZZ Solidarność"; Porozumienie w tej sprawie podpisali 28 czerwca Piotr Duda - przewodniczący KK NSZZ "S", Paweł Surówka - prezes PZU oraz Michał Krupiński - prezes Banku Pekao S A.

Warunkiem przystąpienia do „Klubu PZU Pomoc dla NSZZ Solidarność” jest wypełnienie formularza dostępnego na stronie: https://klubpzupomoc.pzu.pl/nszz-solidarnosc . Po dokonaniu aktywacji w Klubie każdy otrzyma kartę uprawniającą do 10 proc. zniżki przy zakupie niżej wskazanych ubezpieczeń. Wystarczy wypełnić formularz przystąpienia do Klubu PZU dla NSZZ Solidarność, a następnie udać się do agenta PZU SA i przed zawarciem umowy ubezpieczenia podać numer PESEL lub numer otrzymanej karty. Agent sprawdzi uprawnienia do zniżki. Po pozytywnej weryfikacji udzieli zniżki.

O czym należy pamiętać? Zniżka dotyczy wyłącznie umów z rocznym okresem ubezpieczenia; właściciel karty musi występować w umowie jako ubezpieczony; zniżka musi być zgodna z regulacjami dotyczącymi składki minimalnej. Z tytułu posiadania Karty PZU Pomoc przysługuje tylko jedna zniżka w ramach jednej umowy ubezpieczenia.

Na jakie ubezpieczenia przysługuje zniżka? PZU Auto: AC, OC, NNW, NNW Max; PZU Dom; PZU NNW; PZU Gospodarstwo Rolne; Obowiązkowe ubezpieczenie budynków; OC Rolnika; Mienie ruchome; NNW Rolnika; Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej osób fizycznych w życiu prywatnym, a także Ubezpieczenie PZU Bezpieczny Rowerzysta.

Dodatkową ofertę  dla członków „Klubu PZU Pomoc NSZZ Solidarność” przygotował także Bank Pekao S.A. Warunkiem skorzystania z niej, jest przedstawienie legitymacji NSZZ Solidarność w placówce Banku Pekao SA. Zakłada ona chociażby darmowe prowadzenie rachunku płatniczego, obsługę karty debetowej, czy wypłaty z obcych bankomatów przez 24 miesiące od daty zawarcia umowy o kartę. Bank Pekao S.A. przygotował także ofertę specjalną dla organizacji działających w ramach NSZZ Solidarność.

30 Międzynarodowy Wyścig Kolarski "Solidarności" i Olimpijczyków

We wtorek (2 lipca) rozpoczął się 30 Międzynarodowy Wyścig Kolarski "Solidarności" i Olimpijczyków; Organizatorem Wyścigu jest Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”; Rozegranych zostanie 5 etapów: Łódź – Sieradz, Zgierz – Kutno, Kielce – Radom, Skarżysko-Kamienna – Stalowa Wola oraz Tarnobrzeg – Krosno; Z Łodzi wyruszyło 110 kolarzy z siedmiu ekip polskich i 12 zagranicznych; Na starcie pojawili się znamienici goście, w tym byli olimpijczycy, medaliści mistrzostw świata i Polski w wielu dyscyplinach sportowych, parlamentarzyści, przedstawiciele władz państwowych i samorządowych oraz przedstawiciele sponsorów.

Po oficjalnej ceremonii prezentacji ekip kolarskich rozpoczęła się część uroczysta, w której gości przywitał i kolejno prosił na scenę przewodniczący Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność" i główny organizator Wyścigu Waldemar Krenc. Obok niego stanęli poprzedni przewodniczący łódzkiej „Solidarności”, Andrzej Słowik, który był pomysłodawcą i inicjatorem idei organizacji Wyścigu (organizował Wyścig w latach 1990-1992) oraz Janusz Tomaszewski główny organizator Wyścigu w latach 1992-1997. Równolegle z wyścigiem kolarskim zawodowców w miastach, w których organizowany jest start i meta odbywają się Mini Wyścigi „Solidarności”. W tym roku Mini Wyścigi odbywają się już po raz 11. Tegoroczny Mini Wyścig w Łodzi odbył się 30 czerwca (niedziela) w parku im. J. Poniatowskiego. Na starcie stanęły dzieci z kilku grup wiekowych, a zaangażowaniu i ambicji młodych kolarzy można tylko pozazdrościć. Zwycięzcy poszczególnych kategorii otrzymali medale, a wszyscy uczestnicy dyplomy.

Komunikat

Informujemy, iż

w dniu 21 czerwca (piatek)

Biuro Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność"

będzie nieczynne

32 rocznica wizyty Ojca Świętego Jana Pawła II w Łodzi

Dzisiaj (czwartek, 13 czerwca) mija 32 rocznica wizyty Ojca Świętego Jana Pawła II w Łodzi; Obchody upamiętniające to wydarzenie zorganizowali wspólnie Prezydent Miasta Łodzi Hanna Zdanowska oraz Arcybiskup Metropolita Łódzki Grzegorz Ryś; Pierwsza część uroczystości odbyła się przy ulicy Piotrkowskiej 104 w Łodzi pod tablicą upamiętniającą nadanie Honorowego Obywatela Miasta Łodzi Ojcu Świętemu.

Rozpoczął ją ksiądz kanclerz Józef Tracz, który przybliżył zebranym tamten pamiętny dzień. Następnie głos zabrali prezydent Miasta Łodzi Hanna Zdanowska oraz przewodniczący Rady Miasta Łodzi Marcin Gołaszewski. Zebrani wysłuchali również nagrania przemówienia Jana Pawła II, po czym złożyli pod Tablicą wiązanki kwiatów. W imieniu Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność" kwiaty złożyli przewodniczący Waldemar Krenc oraz zastępca przewodniczącego Ireneusz Wach. W uroczystości wzięły udział poczty sztandarowe, w tym Poczet Zarządu Regionu łódzkiej "Solidarności". Druga część obchodów odbyła się w czterech kościołach, w pobliżu miejsc, gdzie w 1987 roku przebywał Papież. Poczet Sztandarowy Zarządu Regionu uczestniczył we mszy świętej w Bazylice Archikatedralnej, po której złożono kwiaty przy pomniku św. Jana Pawła II.

Konkurs Pracodawca Przyjazny Pracownikom

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” ogłosiło rozpoczęcie XII edycji konkursu „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”; Wnioski można zgłaszać do 30 września 2019 r;

Celem konkursu jest promowanie pracodawców, którzy wyróżniają się w stosowaniu dobrych praktyk w zakresie przestrzegania przepisów prawa pracy, w szczególności poprzez stabilność zatrudnienia, przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz prawa do zrzeszania się w związki zawodowe; Kandydatów zgłaszają podstawowe jednostki organizacyjne „Solidarności”; Wyróżnione firmy szanują prawa pracowników oraz prowadzą u siebie dialog społeczny.

Certyfikatem można się posługiwać przez okres trzech lat, od daty przyznania.

Regulamin konkursu, zawierający harmonogram prac związanych z przyznawaniem Certyfikatu oraz ankiety zgłoszeniowe dostępne są na stronie internetowej KK NSZZ „Solidarność” www.solidarnosc.org.pl.

Nekrolog

Wyrazy głębokiego współczucia

KOLEDZE IRENEUSZOWI WACHOWI

zastępcy przewodniczącego, sekretarzowi Zarządu Regionu

Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”,

z powodu śmierci

TATY

składają członkowie i pracownicy

Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”

Centralne Obchody Święta Polskich Dzieci Wojny

7 maja br odbyły się Centralne Obchody Święta Polskich Dzieci Wojny; Po raz drugi odbyły się one w Łodzi przed Pomnikiem Pękniętego Serca znajdującym się w Parku Szarych Szeregów; W czasie okupacji w tym miejscu znajdował się hitlerowski obóz dziecięcy; Był to jedyny w Europie obóz koncentracyjny dla dzieci.

Jedną z organizatorek uroczystości, która walnie przyczyniła się do tego, że właśnie w tym miejscu odbyły się centralne obchody Święta Polskich Dzieci Wojny była poseł Alicja Kaczorowska.  „Mówienie o historii jest obowiązkiem tych, którzy o niej pamiętają. Milczenie jest tekstem, który bardzo łatwo można źle zinterpretować. Dlatego postanowiliśmy w Łodzi nie milczeć o tym” – powiedziała poseł A. Kaczorowska w swoim wystąpieniu.

Podczas uroczystości odczytany został Apel Pamięci oraz oddano salwę honorową. Na koniec uczestnicy uroczystości złożyli wiązanki kwiatów pod Pomnikiem. Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” reprezentowali przewodniczący Waldemar Krenc oraz wiceprzewodniczący Ireneusz Wach.