Nie żyje Bożena Kostrzewa

Z przykrością informujemy, że w dniu 19 czerwca br zmarła

ŚP BOŻENA KOSTRZEWA

Od 27 IX 1980 r członek NSZZ „Solidarność” w Przędzalni Czesankowej „Arelan” w Łodzi; 31 V – 31 XII 1981 r pracowała w Zarządzie Regionu NSZZ „Solidarność” Ziemi Łódzkiej.

Od 1982 r. kolporterka publikacji podziemnych. Pomagała w pracach Ośrodka Pomocy Internowanym i Uwięzionym prowadzonego przez O. Stefana Miecznikowskiego, a także mniejszego Ośrodka Pomocy w parafii na Kurczakach.

Prowadziła, utworzone jesienią 1988 r. wspólne Biuro Regionalnej Komisji Wykonawczej i Międzyzakładowego Komitetu Organizacyjnego. W 1989 r. pracowała w Regionalnej Komisji Organizacyjnej NSZZ „Solidarność" Ziemi Łódzkiej.

W 2002 r. otrzymała Medal „O Niepodległość Polski i Prawa Człowieka 13 XII 1981 – 4 VI 1989), zaś w 2001 r. odznakę „Zasłużony działacz kultury”. w 2013 r. odznaczona Złotym Krzyżem Zasługi.

Wyrazy  współczucia Rodzinie składa

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”

Uroczystości pogrzebowe odbędą się w dniu 25 czerwca 2018 r. (poniedziałek) na Cmentarzu Katolickim św. Wojciecha, ul. Kurczaki 81 w Łodzi.  Rozpoczęcie mszy świętej o godz. 12.45.

Pikieta łódzkiej "Solidarności" oświatowej

13 czerwca Międzyregionalna Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Ziemia Łódzka zorganizowała pikietę przed Urzędem Miasta Łodzi.

Związkowcy z oświatowej „Solidarności” domagają się od miasta między innymi dodatkowych środków finansowych na edukację; Uważają, iż łódzkie szkoły są przepełnione, a na dodatek miasto oszczędza na pracownikach niepedagogicznych. Związkowcy złożyli petycję do prezydent Łodzi, a w razie braku reakcji Urzędu Miasta będą organizować kolejne akcje protestacyjne. W pikiecie wzięli udział przedstawiciele Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” – przewodniczący Waldemar Krenc oraz członek ZR Piotr Ścieśko.

31 Rocznica wizyty Ojca Świętego w Łodzi

13 czerwca odbyły się obchody 31 rocznicy wizyty Ojca Świętego Jana Pawła II w Łodzi;Organizatorami uroczystości byli Arcybiskup Grzegorz Ryś Metropolita Łódzki oraz Prezydent Miasta Łodzi Hanna Zdanowska; Pierwsza część obchodów rozpoczęła się o godzinie 10:00 przed Tablicą upamiętniającą przyjęcie przez Ojca Świętego Jana Pawła II Honorowego Obywatelstwa Miasta Łodzi, znajdującej się na murze Urzędu Miasta Łodzi przy ulicy Piotrkowskiej 104; W trakcie uroczystości głos zabrał między innymi ksiądz arcybiskup senior Władysław Ziółek, który w czasie pobytu Jana Pawła II w Łodzi przewodził łódzkiemu Kościołowi; Po przemówieniach uczestnicy obchodów złożyli pod Tablicą wiązanki kwiatów.

Dalsza część uroczystości odbyła się o godz. 12.00 jednocześnie w czterech świątyniach mieszczących się na szlaku łódzkiej pielgrzymki papieża: Bazylice Archikatedralnej przy ulicy Piotrkowskiej 265, gdzie znajduje się również pomnik św. Jana Pawła II, Kościele pw. Wniebowstąpienia Pańskiego (ul. Pienista 57) w pobliżu Lotniska im. Wł. Reymonta na Lublinku, Kościele pw. Św. Anny (al. Rydza-Śmigłego 24/26), który znajduje się w pobliżu Tablicy Pamiątkowej upamiętniającej wizytę Jana Pawła II przy ul. Tymienieckiego oraz Kościele pw. Najświętszego Imienia Maryi (ul. Sopocka 23/29) w pobliżu pamiątkowej tablicy znajdującej się przy ul. Pabianickiej 184/186. Przedstawiciele Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” – przewodniczący Waldemar Krenc i sekretarz Ireneusz Wach uczestniczyli w uroczystościach przed Urzędem Miasta Łodzi i w łódzkiej Katedrze, gdzie odbyła się msza święta, którą celebrował ksiądz arcybiskup senior Władysław Ziółek.

Przewodniczący W. Krenc pod Tablicą na ul. Piotrkowskiej oraz przed Pomnikiem św. Jana Pawła II złożył kwiaty. Od początku w uroczystościach uczestniczył poczet sztandarowy Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”.

Przypominamy, iż sztandar łódzkiej „Solidarności” został poświęcony 31 lat temu przez Ojca Świętego Jana Pawła II podczas mszy na łódzkim Lublinku. Dzisiaj, aby upamiętnić tamto wydarzenie do sztandaru Zarządu Regionu dołączana jest szarfa w kolorach papieskich z wyhaftowanym napisem „SZTANDAR POŚWIĘCONY PRZEZ OJCA ŚWIĘTEGO JANA PAWŁA II”.

Protest środowisk akademickich

Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” Uniwersytetu Łódzkiego przyłączyła się do protestów środowiska akademickiego przeciw projektom ustaw dotyczących szkolnictwa wyższego i nauki, które zagrażają autonomii i samorządności uczelni.

Poniżej prezentujemy stanowisko KZ NSZZ „Solidarność” UŁ. Zarząd Regionu  Ziemi Łódzkiej sprawie proponowanych zmian w prawie o szkolnictwie wyższym i nauce podejmował stanowiska na posiedzeniach Zarządu Regionu 8 maja oraz 23 października 2017 r., które przypominamy poniżej.

Stanowisko KZ NSZZ "Solidarność" Uniwersytetu Łódzkiego

Stanowisko Zarządu Regionu Ziemi Łózkiej NSZZ "Solidarność" nr 2/2017

Stanowisko Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność" nr 7/2017

Komunikat

Informujemy, iż XXIII Walne Zebranie Delegatów Regionu Ziemia Łódzka odbędzie się 22 czerwca w Sieradzkim Centrum Kultury – Teatr Miejski w Sieradzu przy ulicy Dominikańskiej 19; Początek obrad – godzina 10:00.

Serdecznie zapraszamy wszystkich delegatów do udziału we Mszy Świętej odprawianej w intencji pomyślności obrad WZDR w Bazylice Mniejszej pod wezwaniem Wszystkich Świętych w Sieradzu przy ul. Kolegiackiej 11, która rozpocznie się przed obradami WZDR o godzinie 9.00.

„Materiały Robocze” na XXIII Walne Zebranie Delegatów Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” będą do odebrania w Zarządzie Regionu Ziemi Łódzkiej  NSZZ  „Solidarność" w Łodzi przy ul. Kamińskiego 18,  pok. 311, III piętro, od dnia 18 czerwca 2018 r.

Autokary na wyjazd do Sieradza na obrady WZDR zostaną podstawione 22 czerwca o godzinie 7.00 przy al. Anstadta w Łodzi. Zapisy delegatów na wyjazd przyjmuje Dział Regionalny ZR, telefon: 42 67-72-627, 42 67-72-628.

Obchody Święta Dziękczynienia - „DZIĘKUJEMY ZA NIEPODLEGŁOŚĆ”

Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda oraz Arcybiskup Metropolita Warszawski Kardynał Kazimierz Nycz zapraszają do udziału w Święcie Dziękczynienia; W tym roku Święto to wpisuje się w program obchodów 100-lecia odzyskania niepodległości, dlatego też odbędzie się pod hasłem: „DZIĘKUJEMY ZA NIEPODLEGŁOŚĆ”;

Uroczystość odbędzie się w dniu 3 czerwca br w Świątyni Opatrzności Bożej w Warszawie.

godz. 10:00 Zbiórka pocztów sztandarowych NSZZ „Solidarność”

godz.11:00 Uroczysty przemarsz  pielgrzymki od parafii św. Antoniego Marii Zaccarii (skrzyżowanie ul. Sobieskiego z ul. Nałęczowską) do Świątyni Opatrzności Bożej - w procesji będą niesione wszystkie relikwie świętych i błogosławionych znajdujące się w Świątyni, w tym bł. ks. Jerzego Popiełuszki.

godz. 12:00 Uroczysta dziękczynna Msza Święta w Świątyni Opatrzności Bożej – koncelebrze przewodniczyć będzie Prymas Polski Arcybiskup Wojciech Polak, homilię wygłosi Arcybiskup Metropolita Łódzki Grzegorz Ryś.

Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” organizuje wyjazd do Warszawy w dniu 03 czerwca br. (niedziela). Wyjazd z Łodzi nastąpi o godz.7.30. Autokar będzie podstawiony na al. K. Anstadta.

Zapisy przyjmuje Dział Regionalny ZR, telefon: 42 67-72-627, 42 67-72-628.

Szczególnie zapraszamy poczty sztandarowe naszego Związku do udziału w uroczystościach.

Dajmy świadectwo wiary i miłości do Ojczyzny i przybądźmy z rodzinami na uroczystość.

227 rocznica uchwalenia Konstytucji 3 Maja

W czwarytek, 3 maja odbywały się obchody związane z 227 rocznicą uchwalenia Konstytucji 3 Maja; Był to pierwszy w Europie, a drugi na świecie tego typu akt prawny; W Łodzi uroczystości zorganizowane przez wojewodę łódzkiego rozpoczęły się mszą świętą, której przewodniczył metropolita łódzki ksiądz arcybiskup Grzegorz Ryś; Po mszy uczestnicy uroczystości zebrali się na placu św Jana Pawła II przed łódzką Katedrą, gdzie najpierw wysłuchali przemówienia wojewody łódzkiego prof Zbigniewa Rau, a następnie złożyli na Grobie Nieznanego Żołnierza wiązanki kwiatów i znicze; W obchodach, jak zwykle, uczestniczyła liczna delegacja NSZZ „Solidarność” wraz z pocztami sztandarowymi; Wiązankę w imieniu Zarządu Regionu łódzkiej „Solidarności” złożyli przewodniczący ZR Waldemar Krenc, zastępca przewodniczącego ZR Bogdan Osiński oraz sekretarz ZR Ireneusz Wach.

Po uroczystościach wojewódzkich członkowie Prezydium ZR na czele z Waldemarem Krencem wraz z delegacją Łódzkiego Porozumienia Obywatelskiego złożyli kwiaty u stóp pomnika Tadeusz Kościuszki znajdującego się na placu Wolności w Łodzi.