Komunikat

Informujemy, iż XXIII Walne Zebranie Delegatów Regionu Ziemia Łódzka odbędzie się 22 czerwca w Sieradzkim Centrum Kultury – Teatr Miejski w Sieradzu przy ulicy Dominikańskiej 19; Początek obrad – godzina 10:00.

Serdecznie zapraszamy wszystkich delegatów do udziału we Mszy Świętej odprawianej w intencji pomyślności obrad WZDR w Bazylice Mniejszej pod wezwaniem Wszystkich Świętych w Sieradzu przy ul. Kolegiackiej 11, która rozpocznie się przed obradami WZDR o godzinie 9.00.

„Materiały Robocze” na XXIII Walne Zebranie Delegatów Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” będą do odebrania w Zarządzie Regionu Ziemi Łódzkiej  NSZZ  „Solidarność" w Łodzi przy ul. Kamińskiego 18,  pok. 311, III piętro, od dnia 18 czerwca 2018 r.

Autokary na wyjazd do Sieradza na obrady WZDR zostaną podstawione 22 czerwca o godzinie 7.00 przy al. Anstadta w Łodzi. Zapisy delegatów na wyjazd przyjmuje Dział Regionalny ZR, telefon: 42 67-72-627, 42 67-72-628.

Obchody Święta Dziękczynienia - „DZIĘKUJEMY ZA NIEPODLEGŁOŚĆ”

Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda oraz Arcybiskup Metropolita Warszawski Kardynał Kazimierz Nycz zapraszają do udziału w Święcie Dziękczynienia; W tym roku Święto to wpisuje się w program obchodów 100-lecia odzyskania niepodległości, dlatego też odbędzie się pod hasłem: „DZIĘKUJEMY ZA NIEPODLEGŁOŚĆ”;

Uroczystość odbędzie się w dniu 3 czerwca br w Świątyni Opatrzności Bożej w Warszawie.

godz. 10:00 Zbiórka pocztów sztandarowych NSZZ „Solidarność”

godz.11:00 Uroczysty przemarsz  pielgrzymki od parafii św. Antoniego Marii Zaccarii (skrzyżowanie ul. Sobieskiego z ul. Nałęczowską) do Świątyni Opatrzności Bożej - w procesji będą niesione wszystkie relikwie świętych i błogosławionych znajdujące się w Świątyni, w tym bł. ks. Jerzego Popiełuszki.

godz. 12:00 Uroczysta dziękczynna Msza Święta w Świątyni Opatrzności Bożej – koncelebrze przewodniczyć będzie Prymas Polski Arcybiskup Wojciech Polak, homilię wygłosi Arcybiskup Metropolita Łódzki Grzegorz Ryś.

Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” organizuje wyjazd do Warszawy w dniu 03 czerwca br. (niedziela). Wyjazd z Łodzi nastąpi o godz.7.30. Autokar będzie podstawiony na al. K. Anstadta.

Zapisy przyjmuje Dział Regionalny ZR, telefon: 42 67-72-627, 42 67-72-628.

Szczególnie zapraszamy poczty sztandarowe naszego Związku do udziału w uroczystościach.

Dajmy świadectwo wiary i miłości do Ojczyzny i przybądźmy z rodzinami na uroczystość.

227 rocznica uchwalenia Konstytucji 3 Maja

W czwarytek, 3 maja odbywały się obchody związane z 227 rocznicą uchwalenia Konstytucji 3 Maja; Był to pierwszy w Europie, a drugi na świecie tego typu akt prawny; W Łodzi uroczystości zorganizowane przez wojewodę łódzkiego rozpoczęły się mszą świętą, której przewodniczył metropolita łódzki ksiądz arcybiskup Grzegorz Ryś; Po mszy uczestnicy uroczystości zebrali się na placu św Jana Pawła II przed łódzką Katedrą, gdzie najpierw wysłuchali przemówienia wojewody łódzkiego prof Zbigniewa Rau, a następnie złożyli na Grobie Nieznanego Żołnierza wiązanki kwiatów i znicze; W obchodach, jak zwykle, uczestniczyła liczna delegacja NSZZ „Solidarność” wraz z pocztami sztandarowymi; Wiązankę w imieniu Zarządu Regionu łódzkiej „Solidarności” złożyli przewodniczący ZR Waldemar Krenc, zastępca przewodniczącego ZR Bogdan Osiński oraz sekretarz ZR Ireneusz Wach.

Po uroczystościach wojewódzkich członkowie Prezydium ZR na czele z Waldemarem Krencem wraz z delegacją Łódzkiego Porozumienia Obywatelskiego złożyli kwiaty u stóp pomnika Tadeusz Kościuszki znajdującego się na placu Wolności w Łodzi.

Łódzka "Solidarność" uczciła ofiary wypadków przy pracy

28 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych; Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” w poniedziałek, 23 kwietnia po raz 27 upamiętnił ofiary wypadków przy pracy organizując konferencję, podczas której referaty wygłosili przedstawiciele Okręgowego Inspektoratu Pracy w Łodzi oraz Instytutu Medycyny Pracy im prof J Nofera w Łodzi; Gości przywitał przewodniczący łódzkiej „Solidarności” Waldemar Krenc, a konferencję prowadził regionalny koordynator BHP, członek ZR Piotr Ścieśko.

13 maja (niedziela) o godz. 10.30 w kościele pw. Podwyższenia Św. Krzyża w Łodzi ul. Sienkiewicza 38 zostanie odprawiona Msza Święta w intencji ofiar wypadków przy pracy. Serdecznie zapraszamy do udziału we mszy świętej przedstawicieli Organizacji Zakładowych NSZZ „Solidarność”, pracowników i rodziny tych, którzy ulegli wypadkom przy pracy oraz poczty sztandarowe NSZZ „Solidarność”.

Proces oprawcy z Barczewa

20 kwietnia 2018 r w Warszawie odbyła się kolejna rozprawa procesu, w którym liderzy łódzkiej "Solidarności" z lat osiemdziesiątych, Andrzej Słowik i Jerzy Kropiwnicki pozwali jednego ze strażników więzienia w Barczewie o tortury, które stosował wobec nich 34 lata temu; Podczas rozprawy przesłuchiwani byli kolejni świadkowie.

Poniżej przedstawiamy materiał filmowy z tej rozprawy.

Działacz „Solidarności” przywrócony do pracy

13 kwietnia Sąd Rejonowy w Radomsku ogłosił wyrok w sprawie zwolnionego dyscyplinarnie z pracy Daniela Serwy, przewodniczącego „Solidarności” w Urzędzie Miasta w Radomsku.

Daniel Serwa został przywrócony do pracy, ponadto prezydent Radomska Jarosław Ferenc ma wypłacić mu odszkodowanie; Wyrok nie jest prawomocny.

Przypominamy, iż Daniel Serwa w październiku ubiegłego roku został zwolniony przez prezydenta Radomska za rzekome, ciężkie naruszenie obowiązków pracowniczych, polegające na podaniu do publicznej wiadomości wynagrodzeń pracowników Urzędu Miasta z podziałem na stanowiska (z wyłączeniem stanowisk jednoosobowych).

8 rocznica Katastrofy Smoleńskiej

Łódzka „Solidarność”, jak co roku, 10 kwietnia o godzinie 8:41 uczciła pamięć ofiar Katastrofy Smoleńskiej; Tym razem przewodniczący Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc wraz z członkami Prezydium pojawił się przed Pomnikiem Ofiar Katastrofy Smoleńskiej znajdującym się na tyłach Archikatedry Łódzkiej; Punktualnie o godzinie 8:41 zabrzmiał dzwon Serce Łodzi, po czym ks Zbigniew Tracz, kanclerz Łódzkiej Kurii Metropolitarnej odczytał nazwiska wszystkich 96 ofiar katastrofy oraz odprawił krótką modlitwę.

Następnie uczestnicy uroczystości przy asyście wojskowej złożyli wiązanki i kwiaty przed pomnikiem oraz zapalili znicze. W uroczystości wzięli udział przedstawiciele władz państwowych i samorządowych, instytucji państwowych, służb mundurowych, partii politycznych i organizacji społecznych. Przedstawiciele „Solidarności” zapalili także znicz pod pamiątkową Tablicą upamiętniającą Ofiary Zbrodni Katyńskiej oraz Katastrofy Smoleńskiej znajdującej się na murze Bazyliki Archikatedralnej.