W hołdzie pokrzywdzonym

18 stycznia, w przeddzień 68 rocznicy wyzwolenia Łodzi spod okupacji hitlerowskiej delegacje: NSZZ „Solidarność” Ziemi Łódzkiej na czele z przewodniczącym Waldemarem Krencem i Łódzkiego Oddziału Związku Sybiraków, z przewodniczącym Stanisławem Jurkinem złożyli kwiaty przed Pomnikiem Ofiar Komunizmu przy ulicy Anstadta w Łodzi.

Pomnik usytuowany jest przed budynkiem, w którym w czasie II wojny światowej mieściła się siedziba niemieckiej policji Gestapo, a po wyzwoleniu budynek ten przekazano komunistycznej policji politycznej UBP (Urząd Bezpieczeństwa Publicznego), w którym więziono i mordowano polskich patriotów, którzy chcieli wolnej i niepodległej Polski.

Złożone kwiaty to hołd wszystkim poległym i pokrzywdzonym przez prześladowców naszej Ojczyzny.

„Solidarność” w LIDL-u

W dniu 17 stycznia 2013 r w sieci sklepów „Lidl” w Łodzi powstała Tymczasowa Organizacja Zakładowa NSZZ „Solidarność”.

Osobiście, o założeniu Organizacji Zakładowej NSZZ „Solidarność” Pracodawca został powiadomiony  18 stycznia  przez przewodniczącą TKZ Justyną Chrapowicz, która wraz z przewodniczącym Regionu Ziemi Łódzkiej Waldemarem Krencem oraz  Kacprem Stachowskim szefem Działu Rozwoju Związku Komisji Krajowej pojechali do Centrali sieci w Jankowicach k. Poznania.

Tworzenie Związku w sieciach handlowych jest niezwykle trudne, tym bardziej należy się cieszyć, że grupa młodych ludzi odważyła się na to. W Łodzi zarejestrowano pierwszą organizację zakładową, która teraz reprezentuje cały Lidl w Polsce - mówił przewodniczący W. Krenc.

Reakcja pracodawcy na dzisiejsze spotkanie w siedzibie firmy pozytywnie nas zaskoczyła - mówiła podczas konferencji przewodnicząca TKZ podczas zwołanej tego samego dnia konferencji prasowej w Zarządzie Regionu łódzkiej „Solidarności”. - Wierzymy, że dzięki związkom uda nam się rozwiązać nasze problemy pracownicze. Zależy nam na rozwoju firmy, chcemy, aby się rozwijała i miała jak najwięcej klientów i aby pracownicy rozwijali się równolegle z rozwojem firmy. Mam nadzieję, że uda nam się przy stole negocjacyjnym rozwiązać nasze problemy. Jesteśmy nastawieni na dialog i mamy nadzieję, że nasza firma również.

Od dłuższego czasu dochodziły do nas sygnały od pracowników zatrudnionych w sieci Lidl, stąd nasza kampania o charakterze ogólnopolskim koordynowana przez Komisję Krajową. Akcja wspierana jest też przez ver.di i UNI Global Union, jak również innych podmiotów, m.in. Fundacji im. Friedricha Eberta – mówił z kolei Kacper Stachowski szef Działu Rozwoju Związku Komisji Krajowej NSZZ „S”.

_____________________________________

Lidl to niemiecka sieć sklepów, obecnie zajmuje miejsce w pierwszej dziesiątce największych i najlepiej rozwijających się sklepów spożywczych w Europie.

Lidl został założony w latach 30 ub. wieku i wtedy nazywał się Lidl & Schwarz Lebensmittel-Sortiments-Großhandel. W latach 70. został otwarty pierwszy sklep o nazwie Lidl.

Sklepy sieci Lidl funkcjonują w następujących krajach: Austria, Belgia, Bułgaria, Chorwacja, Cypr, Czechy, Dania, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Malta, Niemcy, Polska, Portugalia, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Szwecja, Węgry, Wielka Brytania, Włochy.

W Polsce znajduje się ponad 440 sklepów tej sieci 6 Centrów Dystrybucyjnych. Sieć zatrudnia ok. 12.000 pracowników. W naszym Regionie  czynnych jest 17 sklepów tej sieci, z czego 8 w Łodzi.

15-lecie Szkoły „CENTRUM”

Szkolne Centrum Profilaktyczno-Wychowawcze „Centrum” imienia Zyty Jarzębowskiej z siedzibą w Łodzi przy ulicy Gdańskiej 156, w dniu 20 grudnia br, obchodziło 15-lecie istnienia placówki.

Organem założycielskim placówki jest Zarząd Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”. Obchody połączone zostały z 10 rocznicą śmierci patronki, pomysłodawczyni, założycielki i pierwszej dyrektor „Centrum” - Zyty Jarzębowskiej.

Obchody rozpoczęła Msza św. w intencji patronki w kościele Matki Boskiej Zwycięskiej w Łodzi, a następnie w placówce szkoły odbyła się część wspomnieniowa połączona z przedstawieniem przez młodzież bożonarodzeniowych „jasełek”. W uroczystości wzięli udział członkowie Prezydium Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ  „Solidarność” na czele z przewodniczącym Waldemarem Krencem, przedstawiciele kuratorium, przyjaciele Zyty Jarzębowskiej, pracownicy szkoły oraz uczniowie placówki.

Szkoły „Centrum” należą do placówek niepublicznych o uprawnieniach szkół publicznych.

W Szkolnym Centrum Profilaktyczno-Wychowawczym działają trzy typy szkół:

- Szkoła „Centrum” – podstawowa

- Gimnazjum „Centrum”

- Liceum Ogólnokształcące „Centrum”

oraz Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii.

Przy wigilijnym stole

17 grudnia przy wigilijnym stole w Polsko-Amerykańskim Ośrodku Kształcenia Zawodowego w Łodzi przełamali się opłatkiem związkowcy z NSZZ „Solidarność”, przedstawiciele władz wojewódzkich i miejskich, dyrektorzy łódzkich urzędów i zakładów pracy, pracownicy Regionu Ziemia Łódzka oraz młodzież ze Szkolnego Centrum Profilaktyczno-Wychowawczego „CENTRUM" imienia Zyty Jarzębowskiej.

Na tradycyjny „opłatek” przybyli księża wraz z ks. kanclerzem Zbigniewem Traczem, wojewoda łódzki Jolanta Chełmińska, marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień, prezydent Miasta Hanna Zdanowska, wiceprezydenci Łodzi Marek Cieślak i Krzysztof Piątkowski, prezydent Radomska Anna Milczanowska, wiceprezydent Zgierza Bohdan Bączak, burmistrz Koluszek Waldemar Chałat oraz europoseł Jacek Saryusz Wolski.

Uczestnicy uroczystości po wysłuchaniu życzeń bożonarodzeniowych wysłuchali koncertu kolęd w wykonaniu uczniów ze Szkoły Muzycznej I stopnia im. A. Tansmana w Łodzi pod kierunkiem p. Anity Śmierzyńskiej.

13 grudnia 2012 roku - XXXI rocznica wprowadzenia stanu wojennego

Uroczystości rocznicowe zorganizowane przez Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” rozpoczęły się od mszy świętej w kościele oo Jezuitów pw Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi przy ulicy Henryka Sienkiewicza 60.

Następnie związkowcy, niosąc zapalone znicze, przemaszerowali przed „Pomnik-Krzyż Pamięci Ofiar Stanu Wojennego i Walki o Godność Człowieka” przy Kościele Podwyższenia Św. Krzyża, gdzie okolicznościowe przemówienie wygłosił przewodniczący łódzkiej „Solidarności” Waldemar Krenc. Zebrani złożyli na płycie Pomnika wiązanki kwiatów. W uroczystości wzięli udział związkowcy z NSZZ „Solidarność”, przedstawiciele władz miasta i województwa, łódzkich uczelni i innych instytucji oraz mieszkańcy Łodzi. Uroczystość uświetniła obecność pocztów sztandarowych naszego Związku.

Przed rozpoczęciem mszy świętej Wojewoda Łódzki Jolanta Chełmińska wraz z przewodniczącym W. Krencem udekorowali ojca Józefa Łągwę, długoletniego proboszcza parafii pw. Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi, za zasługi na rzecz przemian demokratycznych w Polsce Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski, nadanego przez Prezydenta RP.

Szkolenie "Stres w pracy" - zmiana terminu

UWAGA, nastąpiła zmiana terminu szkolenia „Stres w pracy”.

Planowane szkolenie w dniu 20 grudnia br. (czwartek), z przyczyn organizacyjnych zostało przełożone na dzień 27 grudnia br. Godziny i miejsce szkolenia pozostają bez zmian.

W związku z powyższym proszę o kontakt z działem szkoleń Zarządu Regionu (tel. 42 67 72 616).

XXXI rocznica wprowadzenia stanu wojennego

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” zaprasza do udziału w obchodach kolejnej rocznicy wprowadzenia stanu wojennego, które odbędą się 13 grudnia 2012 roku (czwartek).

Program uroczystości:

godz. 16.00 - Msza Święta w Kościele oo. Jezuitów pw. Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi przy ulicy H. Sienkiewicza 60;

godz. 17.00 – przemarsz uczestników przed „Pomnik-Krzyż Pamięci Ofiar Stanu Wojennego i Walki o Godność Człowieka” przy Kościele Podwyższenia Św. Krzyża w Łodzi ul. H. Sienkiewicza 38;

godz. 17.20 – okolicznościowe przemówienie oraz złożenie kwiatów.

Zarząd Regionu  ZŁ NSZZ „Solidarność” serdecznie zaprasza poczty sztandarowe oraz członków i sympatyków Związku do wzięcia udziału w obchodach tragicznej dla narodu polskiego rocznicy wprowadzenia stanu wojennego.