"Solidarność" gotowa do strajku

17 czerwca br odbyła się w Zarządzie Regionu łódzkiej „Solidarności” konferencja prasowa, której głównym tematem była informacja o wynikach referendum przeprowadzonego wśród członków Związku w naszym Regionie przeciwko polityce rządu.

NSZZ „Solidarność” postanowił zwrócić się do swoich członków w całym kraju z zapytaniem:

-          Czy jesteś za przeprowadzeniem strajku?

-          Czy weźmiesz udział w ogólnopolskiej manifestacji w Warszawie?

Akcję na terenie Regionu Ziemia Łódzka podsumował przewodniczący ZR Waldemar Krenc.

Aż 82% członków biorących udział w sondażowym referendum wypowiedziało się  za przeprowadzeniem strajku, a 73% zadeklarowało wzięcie udziału w ogólnopolskiej manifestacji w Warszawie. Postulaty NSZZ „Solidarność” poparli także członkowie innych związków zawodowych, jak i osoby niezrzeszone.

W konferencji ponadto uczestniczyli: wiceprzewodniczący Bogdan Osiński i członek Zarządu Regionu Piotr Ścieśko.

Przedstawiciele łódzkiej „Solidarności” na proteście w Szczecinie

10 czerwca rozpoczął się Tydzień protestu w Szczecinie - w centrum miasta około tysiąca osób: członkowie Związku, mieszkańcy Szczecina oraz przedstawiciele organizacji i stowarzyszeń współpracujących z „Solidarnością” w ramach tzw Platformy Oburzonych zebrało się, aby uczestniczyć w przemarszu w stronę Wałów Chrobrego przed Urząd Wojewódzki, gdzie powstawało „miasteczko namiotowe”.

Przyszedł moment przesilenia, nie bójmy się podnieść głów! mówił m.in. podczas manifestacji przewodniczący „Solidarności” Piotr Duda. Przewodniczący wspomniał również o akcjach prowadzonych ostatnio przez „Solidarność” i najbardziej palących problemach, którymi aktualnie zajmuje się Związek: referendum emerytalnym, pakiet klimatyczny, umowy śmieciowe i kwestia, o którą obecnie toczy się batalia, czyli elastyczne rozliczanie czasu pracy.

W proteście wzięli udział przedstawiciele Regionu Ziemia Łódzka na czele z wiceprzewodniczącym ZR ZŁ NSZZ "Solidarność" Jerzym Goszczyńskim.

Konkurs Pracodawca Przyjazny Pracownikom

Prezydium Komisji Krajowej ogłosiło rozpoczęcie VI edycji konkursu "Pracodawca Przyjazny Pracownikom".

Akcja ma pokazać, iż interesy przedsiębiorstwa i interesy pracowników są zbieżne, wystarczy tylko odpowiednio prowadzić dialog pomiędzy pracodawcami a przedstawicielami pracowników.

Podczas konkursu oceniane są dobre ptaktyki w zakresie przestrzegania prawa pracowników do zrzeszania się, zawarty układ zbiorowy pracy, zatrudnienie pracowników na czas nieokreślony. Do konkursu mogą być zgłoszone zakłady pracy, które swoimi działaniami wpisują się w wartości propagowane przez NSZZ "Soloidarność".

Przypominamy, że pracodawcy - laureaci, posiadają prawo do korzystania z Certyfikatu przez okres trzech lat. A więc, laureaci poprzednich edycji mogą ponownie ubiegać się o ten tytuł po wygaśnięciu poprzedniego Certyfikatu.

Regulamin konkursu, zawierający harmonogram prac związanych z przyznawaniem Certyfikatu oraz ankiety zgłoszeniowe dostępne są na stronie internetowej KK NSZZ "Solidarność".

Ankiety zgłoszeniowe (załącznik nr 1 Regulaminu) należy przesyłać na adres: Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność", Wały Piastowskie 24, 80-855 Gdańsk, z dopiskiem: Certyfikat "Pracodawca Przujazny Pracownikom" lub pocztą elektroniczną na adres: certfikat@solidarnosc.org.pl w terminie do 30 czerwca 2013 roku.

Zmarł Grzegorz Stajuda

Ze smutkiem zawiadamiamy, że w nocy z 5 na 6 maja 2013 r zmarł nagle

ŚP Grzegorz Stajuda

Związany z NSZZ „Solidarność” od roku 1980, Przewodniczący Organizacji Zakładowej NSZZ „Solidarność" w Widzewskich Zakładach Odlewniczych do chwili likwidacji zakładu (do 2002 r).

Członek Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej III i IV kadencji. Wiceprzewodniczący Regionalnej Sekcji Metalowców NSZZ „Solidarność” i aktywny członek Rady Krajowej Sekcji Branży Metalowców.

Miał 54 lata.

Pogrzeb odbędzie się  w czwartek 9 maja o godz. 13.00 na cmentarzu „Nowy Zarzew”  rzymsko–katolickim w Łodzi ul. Zakładowa 4.

Łączymy się w żałobie z rodziną

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”

Obchody Święta Narodowego 3 Maja

3 Maja na Placu Wolności w Łodzi, w rocznicę uchwalenia Konstytucji, Społeczny Komitet Obchodów Rocznic i Świąt Narodowych im Grzegorza Palki zorganizował wiec.

Wcześniej w Bazylice Archikatedralnej odbyła się uroczysta Msza Św. w intencji Ojczyzny celebrowana przez Jego Ekscelencję Ks. Arcybiskupa Marka Jędraszewskiego Metropolitę Łódzkiego.

W uroczystości  wzięli również udział  przedstawiciele NSZZ „Solidarność” oraz mieszkańcy miasta.

Przed pomnikiem naczelnika Tadeusza Kościuszki okolicznościowe przemówienia wygłosili: wiceprzewodniczący Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” Bogdan Osiński  i b. prezydent Łodzi Jerzy Kropiwnicki. U stóp pomnika zebrani złożyli wiązanki kwiatów.

W imieniu Zarządu Regionu łódzkiej „Solidarności” kwiaty złożyli wiceprzewodniczący - Bogdan Osiński i Krzysztof Kilański oraz członek Zarządu - Piotr Ścieśko.

Pamięć o tych którzy ulegli wypadkom przy pracy

W poniedziałek 22 kwietnia br podczas posiedzenia Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej w związku ze zbliżającym się ŚWIATOWYM DNIEM PAMIĘCI OFIAR WYPADKÓW PRZY PRACY I CHORÓB ZAWODOWYCH podjęto Stanowisko, w którym oddano hołd wszystkim pracownikom, którzy w wypadkach przy pracy ponieśli śmierć, doznali obrażeń lub stracili zdrowie.

... Nie możemy tu nie wspomnieć o przyczynach wypadków przy pracy, do których przyczynia się tolerowanie w imię zysku niebezpiecznych zachowań i wymaganie wzrostu wydajności. To głównie chciwość pracodawców jest powodem ograniczania inwestycji poprawiających warunki bezpieczeństwa pracy oraz zmuszania pracowników do pośpiechu i pracy nie zorganizowanej. Proponowane przez rząd zmiany w Kodeksie Pracy, w wyniku których będzie dochodziło dookresowego wydłużania czasu pracy, spowoduje dalsze pogorszenie się bezpieczeństwa pracowników oraz drastyczny wzrost wypadków przy pracy... – czytamy w Stanowisku (pełny tekst tutaj).

NSZZ „Solidarność” Ziemi Łódzkiej wzywa władze RP do należytego sprawowania nadzoru nad bezpieczeństwem i higieną pracy, a pracodawców do przestrzegania przepisów bhp w celu zmniejszenia poziomu zagrożenia wypadkami na stanowiskach pracy w Polsce.

Następnie w Instytucie Medycyny Pracy w Łodzi odbyła się konferencja nt: „Bezpieczna praca”, w której udział wzięli przedstawiciele Okręgowej Inspekcji Pracy w Łodzi, Instytutu Medycyny Pracy, Wojewódzkiego Inspektoratu Transportu Drogowego. Referaty głównie dotyczyły bezpieczeństwa ruchu drogowego.

Ciekawostką była możliwość wzięcia udziału w jeździe symulacyjnej za pomocą symulatora jazdy samochodem, na którym można wykorzystać różne sytuacje stresogenne i jednocześnie monitorować reakcję układu krążenia oraz ocenić reakcję organizmu na nagłe sytuacje drogowe. Należy podkreślić, że jest to jedyny symulator jazdy samochodem w Polsce.

Światowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych przypada 28 kwietnia, obchodzony jest od 1991 roku.Tego dnia w  intencji ofiar wypadków przy pracy zostanie odprawiona Msza Święta w kościele p.w. Podwyższenia Św. Krzyża w Łodzi.

Światowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych

Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”, jak co roku, organizuje obchody Światowego Dnia Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych.

Serdecznie zapraszamy do udziału w uroczystościach przedstawicieli Organizacji Zakładowych NSZZ „Solidarność” oraz pracowników i rodziny tych, którzy ulegli wypadkom przy pracy.  W dniu 22 kwietnia (poniedziałek) w Instytucie Medycyny Pracy im. prof. J. Nofera w Łodzi przy ul. Św. Teresy od Dzieciątka Jezus 8 o godz. 12.00 odbędzie się z udziałem przedstawicieli Okręgowej Inspekcji Pracy w Łodzi, Instytutu Medycyny Pracy oraz Wojewódzkiego Inspektoratu Transportu Drogowego konferencja na temat „Bezpieczna praca” . .

28 kwietnia (niedziela) o godz. 10.30 w intencji ofiar wypadków przy pracy zostanie odprawiona Msza Święta w kościele p.w. Podwyższenia Św. Krzyża w Łodzi ul. Sienkiewicza 38,. na którą szczególnie serdecznie zapraszamy poczty sztandarowe NSZZ  „Solidarność”.