Konferencja "Solidarności" oświatowej

W dniu 10 grudnia 2018 roku w siedzibie Zarządu Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” odbyła się, zorganizowana przez Międzyregionalną Sekcję Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność", konferencja prasowa, której tematem była, trwająca już od roku, akcja protestacyjna w oświacie; Uczestniczyli w niej przewodniczący „Solidarności” oświatowej Regionu Łódzkiego Roman Laskowski oraz zastępca przewodniczącego Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” Ireneusz Wach; Podczas konferencji przewodniczący Sekcji przekazał dziennikarzom informacje dotyczące "głównych grzechów" minister Zalewskiej, która nie reaguje na najważniejsze postulaty „Solidarności” oświatowej, w tym przede wszystkim dotyczący wzrostu wynagrodzeń nauczycieli.

„Płace nauczycieli wciąż tracą w stosunku do wynagrodzeń innych grup zawodowych. Na niekorzyść nauczycieli zwiększa się też dysproporcja ich wynagrodzeń w porównaniu ze średnią krajową” - mówił R. Laskowski. Związkowcy zarzucają również Pani Minister prowadzenie pozorowanego dialogu ze związkami zawodowymi.

Oprócz żądań płacowych związkowcy domagają się m.in. zwiększenia nakładów na edukację, likwidacji tzw. godzin karcianych oraz niekorzystnych dla nauczycieli przepisów dotyczących oceny pracy.

„Konferencje odbywają się dzisiaj w całym kraju. Mają m.in. na celu przekazanie prawdziwych informacji dotyczących wynagrodzeń nauczycieli. Zbierane są tzw. paski wypłat z całej Polski, które zostaną przekazane premierowi Mateuszowi Morawieckiemu” – zakończył konferencję R. Laskowski.

13 Grudnia - XXXVII rocznica wprowadzenia stanu wojennego

W tym roku mija 37 rocznica wprowadzenia stanu wojennego; Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”, aby uczcić pamięć ofiar stanu wojennego, organizuje 13 grudnia 2018 roku uroczystości, które rozpoczną się o godzinie 16:00 mszą świętą w parafii pw Najświętszego Imienia Jezus (u oo Jezuitów) przy ulicy Sienkiewicza 60 w Łodzi.

Po mszy, około godz. 17.00 rozpocznie się tradycyjny przemarsz uczestników obchodów pod Pomnik-Krzyż poświęcony Ofiarom Stanu Wojennego przy kościele Podwyższenia Świętego Krzyża u zbiegu ulic Sienkiewicza i Tuwima. Tam obecni wysłuchają okolicznościowego przemówienia oraz złożą wiązanki kwiatów.

Mszę świętą, rozpoczynającą obchody 37 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego celebrował będzie ks. bp Marek Marczak. Msza będzie transmitowana na żywo w internecie. Link do transmisji tutaj.

Nekrolog

Z żalem żegnamy

ŚP KAZIMIERZA FILIPIAKA

Wiceprzewodniczącego Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”

w latach 1995-1998,

byłego delegata na KZD NSZZ „Solidarność”.

wyrazy najgłębszego współczucia

RODZINIE

składają członkowie i pracownicy

Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”.

Uroczystość pogrzebowa odbędzie się dnia 5 grudnia 2018 r. o godzinie 13:00 w kaplicy na cmentarzu komunalnym w Zgierzu przy ul. Konstantynowskiej.

Spotkanie z ambasodorem Danii ws. Jysk

14 listopada 2018 r w gdańskiej siedzibie Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” odbyło się spotkanie przewodniczącego KK Piotra Dudy i przewodniczącego ZR łódzkiej „Solidarności” z ambasadorem Danii w Polsce Ole Egberg Mikkelsenem.

Ambasadorowi towarzyszył honorowy konsul Danii w Gdańsku Julian Skelnik. Spotkanie było reakcją ambasadora na pismo, jakie skierował do niego przewodniczący Piotr Duda, a dotyczyło konfliktu w Centrum Dystrybucyjnym Jysk w Radomsku, gdzie wyrzucono z pracy przewodniczącego Komisji Zakładowej tamtejszej „Solidarności”.  Ambasador Danii zadeklarował pomoc w rozwiązaniu konfliktu.

100 rocznica odzyskania niepodległości przez Polskę

Obchody 100 rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę rozpoczęły się mszą świętą w łódzkiej katedrze, którą celebrował metropolita łódzki ksiądz arcybiskup Grzegorz Ryś; Po mszy uczestnicy obchodów zebrali się na placu przed katedrą, gdzie odśpiewano cztery zwrotki hymnu Polski; Następnie okolicznościowe przemówienie wygłosił wojewoda łódzki Zbigniew Rau, oddano salwę honorową oraz złożono wieńce i kwiaty przed Pomnikiem Nieznanego Żołnierza; W imieniu Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność" wiązankę złożyli przewodniczący Zarządu Waldemar Krenc oraz zastępcy Piotr Ścieśko i Ireneusz Wach.

Po zakończeniu obchodów wojewódzkich Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność" wraz ze Społecznym Komitetem Obchodów Świąt i Rocznic Narodowych im. Grzegorza Palki zorganizował marsz niepodległości pod pomnik Józefa Piłsudskiego. W przemarszu oprócz przedstwaicieli "Solidarności" wzięli m.in. udział poseł na Sejm RP Alicja Kaczorowska, wojewoda łódzki Zbigniew Rau, dyrektor łódzkiego Oddziału IPN Dariusz Rogut oraz komendanci Wojewódzkiej i Miejskiej Komendy Państwowej Straży Pożarnej Jarosław Wlazłowski i Grzegorz Wąsik. Uczestnicy marszu nieśli kilkunastometrową biało-czerwoną flagę, a na czele pochody szły poczty sztandarowe NSZZ "Solidarność". Przemarsz odbywał się w rytmie pieśni legionowych. Przed pomnikiem Józefa Piłsudskiego, gdzie odbyła się dalsza część obchodów, obecni wysłuchali przemówień przewodniczącego łódzkiej "Solidarności", a jednocześnie przewodniczącego Społecznego Komitetu Obchodów Świąt i Rocznic Narodowych im. G. Palki Waldemara Krenca oraz honorowego przewodniczącego Społecznego Komitetu Jerzego Kropiwnickiego. Na koniec delegacje złożyły przed pomnikiem wiązanki i kwiaty. W uroczystości przed pomnikiem wzięli udział żołnierze 9 Łódzkiej Brygady Obrony Terytorialnej, którzy wystawili poczet flagowy oraz asystę przy pomniku.

Nekrolog

Z głębokim żalem żegnamy

ŚP AGNIESZKĘ BARTOSZ

przez wiele lat pracującą

w Regionie Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”

przy organizacji

Międzynarodowego Wyścigu Kolarskiego „Solidarności” i Olimpijczyków

Osobę, którą wspominać będziemy, jako życzliwą i zawsze uśmiechniętą.

Wyrazy najgłębszego współczucia najbliższym

składają

Koleżanki, Koledzy oraz Członkowie

Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”

Posiedzenie Zarządu Regionu łódzkiej "Solidarności" w Brukseli

W dniach 15-17 października odbyło się w Brukseli wyjazdowe posiedzenie Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność"; Członkowie Zarządu Regionu i Regionalnej Komisji Rewizyjnej oraz przewodniczący Podregionów i Regionalnych Sekcji do Brukseli pojechali na zaproszenie europosła Jacka Saryusz-Wolskiego; Program wyjazdu obejmował między innymi spotkanie z Jackiem Saryusz-Wolskim oraz  zwiedzanie Parlamentu Europejskiego.

W trakcie spotkania z europosłem przewodniczący ZR łódzkiej "Solidarności" wręczył J. Saryusz-Wolskiemu album "Hołd Katyński" z podpisami wszystkich członków ZR.