Najaktywniejsi sipowcy

W dniu 20 listopada 2013 roku w sali konferencyjnej Forum 76 Business Centre w Łodzi odbyła się uroczystość podsumowująca działania prewencyjno-promocyjne realizowane w bieżącym roku przez Państwową Inspekcję Pracy w Łodzi.

Podczas spotkania rozstrzygnięte zostały konkursy „Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej”,  „Zdobądź Dyplom PIP”, „Buduj bezpiecznie” i „Najaktywniejszy Społeczny Inspektor Pracy”.

W konkursie na „Najaktywniejszego Społecznego Inspektora Pracy”  zwyciężyli pełniący funkcję  SIP koledzy związkowcy z NSZZ „Solidarność”:

Pierwsze miejsce zdobył: Zygmunt Ziemer Zakładowy Społeczny Inspektor Pracy w MPK – Łódź Sp. zo.o., tuż za nim uplasował się Robert Jabłoński  Zakładowy Społeczny Inspektor Pracy w „Sonoco Poland – Packing Services” Sp. z o.o. w Łodzi.

Okolicznościowe plakiety oraz dyplomy wręczali Okręgowy Inspektor Pracy Andrzej Świderski, Zastępca Głównego Inspektora Pracy Małgorzata Kwiatkowska, Wojewoda Łódzki Jolanta Chełmińska. Uroczystość uświetnili także swoją obecnością przedstawiciele władz województwa, instytucji współpracujących, partnerów społecznych Państwowej Inspekcji Pracy, mediów. W uroczystości, z ramienia łódzkiej „Solidarności” brał udział Piotr Ścieśko, koordynator ds. bhp w Regionie Ziemia Łódzka.

W spotkaniu uczestniczyli ponadto pracodawcy i społeczni inspektorzy pracy. Było ono doskonałą okazją do dyskusji o prowadzonych działaniach zapewniających praworządność w stosunkach pracy oraz techniczne bezpieczeństwo pracy.

VI Europejskie Forum Gospodarcze

W środę, 13 listopada w Łodzi rozpoczęło się VI Europejskie Forum Gospodarcze - największe wydarzenie biznesowe w regionie łódzkim; Forum Gospodarcze  zostało zorganizowane przez Urząd Marszałkowski, a współfinansowane jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

Forum poświęcone było m.in. outsourcingowi procesów biznesowych w Polsce, rozwojowi branży BPO i funkcjonowaniu przedsiębiorstw w dobie spowolnienia gospodarczego.

Podczas konferencji goście mieli możliwość uczestnictwa w wielu interesujących spotkaniach tematycznych i dyskusjach panelowych.
W panelu poświęconemu sprawom pracowniczym gościem Forum Gospodarczego był przewodniczący NSZZ „Solidarność” Ziemi Łódzkiej Waldemar Krenc.

Cały program można obejrzeć tutaj.

Łódzka „Solidarność” uczciła NARODOWE ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI

Narodowe Święto Niepodległości obchodziliśmy w tym roku już po raz 95; w obchodach tych nie mogło zabraknąć członków i sympatyków NSZZ „Solidarność”.

Najpierw uczestniczyliśmy w uroczystościach zorganizowanych przez Wojewodę Łódzkiego Jolantę Chełmińską. ŚwiętoNiepodległości rozpoczęła Msza Święta w Archikatedrze Łódzkiej a następnie przed Płytą Grobu Nieznanego Żołnierza na Placu Jana Pawła II odbyła się dalsza część uroczystości: zmiana warty, przemówienie Wojewody, apel poległych i salwa honorowa, składanie wieńców i kwiatów oraz defilada kompanii honorowych.

Następnie Społeczny Komitet Obchodów Rocznic i Świąt Narodowych im. Grzegorza Palki i Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” zaprosili chętnych do przemarszu pod Pomnik marsz. Józefa Piłsudskiego, gdzie delegacje wysłuchali okolicznościowych przemówień Waldemara Krenca, przewodniczącego KORiŚN im. G. Palki i Jerzego Kropiwnickiego, honorowego przewodniczącego KORiŚN.

Na zakończenie uroczystości zebrani złożyli kwiaty u stóp pomnika.

Pikieta przed DIALOGIEM

Około stu związkowców z Regionu Ziemia Łódzka uczestniczyło w ogólnopolskiej pikiecie 24 października przed budynkiem Centrum Dialogu Społecznego Dialog w Warszawie, gdzie Komisja Trójstronna miała omawiać związkowe postulaty, przedstawione podczas wrześniowego protestu w stolicy.

Wszystkie centrale związkowe: „Solidarność", OPZZ i Forum ZZ., tak jak zapowiedziały, nie uczestniczyły w obradach. Zamiast tego zebrali się licznie przed „Dialogiem”.

Związkowcy przygotowali tablice z postulatami zgłaszanymi podczas wrześniowych protestów. Na każdej z nich znalazły się też odpowiedzi rządu – wszystkie negatywne.

11 listopada - NARODOWE ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI

Zarząd Regionu ZŁ NSZZ „Solidarność” serdecznie zaprasza wszystkich członków i sympatyków Związku do wzięcia udziału w obchodach z okazji 95 rocznicy Narodowego Święta Niepodległości, które rozpoczną się Mszą Świętą w Archikatedrze Łódzkiej o godzinie 10:00.

Po uroczystościach organizowanych przez Wojewodę Łódzkiego ok. godz. 12.15 Społeczny Komitet Obchodów Rocznic i Świąt Narodowych im. Grzegorza Palki organizuje przemarsz ul. Piotrkowską pod Pomnik Marsz. Józefa Piłsudskiego, gdzie delegacje złożą kwiaty i wysłuchają okolicznościowych przemówień.

Szczegóły w Komunikacie

Zbieramy podpisy

Podczas finału akcji „Dość lekceważenia społeczeństwa” 14 września br w Warszawie postanowiono, że będą zbierane podpisy pod petycją o skrócenie kadencji Sejmu - teraz nadszedł czas, aby uruchomić tę akcję.

Petycję z listą na podpisy można pobrać w formie elektronicznej (tutaj) oraz bezpośrednio w Biurze Zarządu Regionu: ul. Kamińskiego 18, pok. 311.

Prokuratura uznała skargę łódzkiej "Solidarności" za zasadną

Prokuratura Rejonowa w Kutnie oskarżyła Danutę R - dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Kutnie - o złośliwe naruszenie praw pracowniczych; prokuratura ustaliła, że dyrektorka od lipca 2011 do kwietnia 2013 roku zwolniła 11 pracowników, ponieważ należeli do zakładowej organizacji związkowej  NSZZ „Solidarność", uznała, że przyczyną zwolnienia była przynależność do związków zawodowych - tym samym uznano, że oskarżona nie stosowała zasady równego traktowania w zatrudnieniu.

Ciągłe szykany, mobbing, zwolnienia z pracy – to codzienność. Dyrektor wyrzucała z pracy pracowników – związkowców, świadomie łamiąc prawo pracy. Pracownicy odwołali się do sądu, a ten nakazał przywrócić ich na stanowiska. Wyrazem cynizmu ze strony dyrektorki PUP w Kutnie było ponowne zwalnianie pracowników przywróconych do pracy przez sąd. „Solidarność” nie mogła być obojętna na takie działania pracodawcy. Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej przeciwstawił się występującej w PUP w Kutnie dyskryminacji członków NSZZ „Solidarność” podejmując w dniu 18 lutego 2013 r. Stanowisko, w którym stanowczo protestowano przeciwko dyskryminacji członków Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” oraz przedmiotowemu traktowaniu pracowników przez Dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Kutnie. Zarząd Regionu wzywał także Starostę powiatu kutnowskiego do właściwego sprawowania swojej roli oraz do nadzoru podległego sobie urzędu (cytat) - a nie traktowanie PUP jako „folwarku”, na którym rozgrywają się pozamerytoryczne rozgrywki z pracownikami, trwonione są fundusze społeczne na zbędne procesy i nie szanowane są wyroki sądowe. Wszystko to razem nosi znamiona przyzwolenia i wspierania szykanowania pracowników.

Łódzka „Solidarność” 26 marca tego roku zgłosiła sprawę do Prokuratury, a 17 kwietnia zorganizowała manifestację w Kutnie. Związkowcy najpierw pikietowali przed Powiatowym Urzędem Pracy, a następnie przeszli ulicami Kutna pod Starostwo Powiatowe. Manifestanci przekazali na ręce jednego z radnych Powiatu (starosta nie wyszła do manifestujących) postulaty, w których domagano się m.in.  zaprzestania marnotrawienia środków publicznych przez dyrektorkę PUP oraz wyciągnięcia w stosunku do niej konsekwencji finansowych, służbowych i dyscyplinarnych.

Dyrektorce PUP w Kutnie grozi do dwóch lat więzienia.