Pogrzeb Zbigniewa Romaszewskiego

Dzisiaj, w czwartek 20 lutego o godzinie 13, w warszawskiej Bazylice Archikatedralnej św Jana Chrzciciela odbyła się msza żałobna w intencji zmarłego senatora Zbigniewa Romaszewskiego.

We mszy świętej uczestniczył przewodniczący Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc wraz z wiceprzewodniczącymi ZR Bogdanem Osińskim i Krzysztofem Kilańskim oraz sekretarzem ZR Ireneuszem Wachem. Po mszy św. trumna z ciałem Zbigniewa Romaszewskiego przewieziona została na Cmentarz Wojskowy na warszawskich Powązkach, gdzie spoczęła w Alei Zasłużonych.

Zbigniew Romaszewski, polski polityk, działacz opozycji w okresie PRL, zasłużony członek "Solidarności", wieloletni senator zmarł w czwartek 14 lutego. Miał 74 lata. Legenda opozycji w czasach PRL. Od 1980 w „Solidarności”, szef Komisji Interwencji i Praworządności MKZ, następnie Regionu Mazowsze; w VI 1981 delegat na I WZD Regionu Mazowsze, członek Prezydium ZR, delegat KK. Od 1988 członek KKW i KO przy przewodniczącym „Solidarności” Lechu Wałęsie. W 1989 podczas obrad Okrągłego Stołu ekspert w podzespole ds. reformy prawa i sądów. Od 4 lipca 1989 do 7 listopada 2011 nieprzerwanie zasiadał w Senacie RP, był wybierany kolejno z ramienia jako kandydat bezpartyjny z Komitetu Obywatelskiego (1989), jako kandydat niezależny (1991), z NSZZ „Solidarność” (1993), Ruchu Odbudowy Polski (1997), Bloku Senat 2001 (2001) oraz w 2005 i w 2007 z ramienia Prawa i Sprawiedliwości. Od 2011 roku członek Trybunału Stanu.

Zbigniew Bródka - członek "Solidarności" złotym medalistą

Zbigniew Bródka w wysćigu na 1500 m zdobył na Olimpiadzie w Sochi złoty medal; Holendra wyprzedził o 0,003 sekundy; brawo Zbyszek - strażak z Domaniewic (województwo łódzkie), członek NSZZ "Solidarność".

PIELGRZYMKA na uroczystość Kanonizacji Ojca Świętego Jana Pawła II

W związku z kanonizacją Ojca Świętego Jana Pawła II w dniu 27 kwietnia br Zarząd Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” przedstawia propozycje Pielgrzymek do Włoch Biura Podróży SOLTUR  z Krakowa.

Chętni do udziału w jednej z wymienionych w Komunikacie nr 01 Pielgrzymek proszeni są o kontakt z działem kontaktów z komisjami zakładowymi w Zarządzie Regionu ZŁ tel. 42-67 72 627 lub 42-67 72 628.

PROGRAM I

7 dni 22.04-28.04.2014

Wenecja, Piza, Siena, Rzym, Watykan, Monte Cassino, Asyż.

PROGRAM III

8 dni 24.04-01.05.2014

Wenecja, Florencja, Siena,  Watykan, Rzym, Monte Cassino, Asyż,

Koordynator Pielgrzymki Marian Laskowski tel. 663 789 011.

Lidl łamie prawa pracownicze!

Kierownictwo Lidla zwolniło dyscyplinarnie przewodniczącą i zastępcę „Solidarności” działającej w tej sieci sklepów, stając w obronie zwolnionych związkowców i przeciwstawiając się bezprawnym działaniom pracodawcy, Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” zwróciła się z apelem do członków i sympatyków Związku, a także całego społeczeństwa, aby w miesiącu lutym nie robili zakupów w tych sklepach.

Szczegóły w ulotce (plik do pobrania).

Protest rolników w Szczecinie

Zachodniopomorscy rolnicy protestują przeciwko nieprawidłowościom przy sprzedaży ziemi oraz nierównego traktowania na rynku europejskim, od 14 stycznia 2014 roku okupują oni szczeciński Oddział Agencji Nieruchomości Rolnej.

Prezydium Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” na swoim posiedzeniu przyjęło Stanowisko w tej sprawie. Pełny tekst stanowiska poniżej.

STOP sprzedaży Lasów Państwowych i Polskiej Ziemi!

Rząd PO-PSL postanowił ograbić Lasy Państwowe i dąży do uchwalenia ustawy o zmianie ustawy o lasach, pomimo licznych dowodów na niezgodność tych działań z Konstytucją RP oraz niedochowania procedur wymaganych przy stanowieniu  prawa.

W 2010 roku liczne działania w tym m.in.: manifestacje leśników w Warszawie oraz zebranie 1,3 miliona podpisów pod wnioskiem o referendum w sprawie Lasów Państwowych pozwoliły obronić PGL LP przed zakusami rządzących. Niestety, na krótko!

Zwracamy się z prośbą do wszystkich członków naszego Związku o zbieranie podpisów pod wnioskiem o poddanie pod ogólnopolskie referendum sprawy przyszłości Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe i wykupu Polskiej Ziemi przez obcokrajowców.

plik do pobrania: Lista referendum Lasy 2014

W tej sprawie zabrała również głos Komiska Krajowa NSZZ "Solidarność", podejmując na swoim styczniowym posiedzeniu stanowisko (tekst stanowiska tutaj).

Szczegóły w Komunikacie ZR nr 3/2014

Stanowisko KK NSZZ Solidarność ws Poczty Polskiej

Poczta Polska SA przegrała przetarg na rzecz szerzej nie znanej PGP na usługi pocztowe dla sądów i prokuratur; dostarczanie korespondencji sądów i prokuratur przez PGP powoduje, że wrażliwe dane polskich obywateli mogą być narażone na ujawnianie.

Na ostatnim swoim posiedzeniu KK NSZZ „Solidarność” wyraziła wobec takich działań polskiego rządu stanowczy sprzeciw i podjęła stanowisko w tej sprawie (pełny tekst stanowiska tutaj).