Protest środowisk akademickich

Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” Uniwersytetu Łódzkiego przyłączyła się do protestów środowiska akademickiego przeciw projektom ustaw dotyczących szkolnictwa wyższego i nauki, które zagrażają autonomii i samorządności uczelni.

Poniżej prezentujemy stanowisko KZ NSZZ „Solidarność” UŁ. Zarząd Regionu  Ziemi Łódzkiej sprawie proponowanych zmian w prawie o szkolnictwie wyższym i nauce podejmował stanowiska na posiedzeniach Zarządu Regionu 8 maja oraz 23 października 2017 r., które przypominamy poniżej.

Stanowisko KZ NSZZ "Solidarność" Uniwersytetu Łódzkiego

Stanowisko Zarządu Regionu Ziemi Łózkiej NSZZ "Solidarność" nr 2/2017

Stanowisko Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność" nr 7/2017

Komunikat

Informujemy, iż XXIII Walne Zebranie Delegatów Regionu Ziemia Łódzka odbędzie się 22 czerwca w Sieradzkim Centrum Kultury – Teatr Miejski w Sieradzu przy ulicy Dominikańskiej 19; Początek obrad – godzina 10:00.

Serdecznie zapraszamy wszystkich delegatów do udziału we Mszy Świętej odprawianej w intencji pomyślności obrad WZDR w Bazylice Mniejszej pod wezwaniem Wszystkich Świętych w Sieradzu przy ul. Kolegiackiej 11, która rozpocznie się przed obradami WZDR o godzinie 9.00.

„Materiały Robocze” na XXIII Walne Zebranie Delegatów Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” będą do odebrania w Zarządzie Regionu Ziemi Łódzkiej  NSZZ  „Solidarność" w Łodzi przy ul. Kamińskiego 18,  pok. 311, III piętro, od dnia 18 czerwca 2018 r.

Autokary na wyjazd do Sieradza na obrady WZDR zostaną podstawione 22 czerwca o godzinie 7.00 przy al. Anstadta w Łodzi. Zapisy delegatów na wyjazd przyjmuje Dział Regionalny ZR, telefon: 42 67-72-627, 42 67-72-628.

Obchody Święta Dziękczynienia - „DZIĘKUJEMY ZA NIEPODLEGŁOŚĆ”

Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda oraz Arcybiskup Metropolita Warszawski Kardynał Kazimierz Nycz zapraszają do udziału w Święcie Dziękczynienia; W tym roku Święto to wpisuje się w program obchodów 100-lecia odzyskania niepodległości, dlatego też odbędzie się pod hasłem: „DZIĘKUJEMY ZA NIEPODLEGŁOŚĆ”;

Uroczystość odbędzie się w dniu 3 czerwca br w Świątyni Opatrzności Bożej w Warszawie.

godz. 10:00 Zbiórka pocztów sztandarowych NSZZ „Solidarność”

godz.11:00 Uroczysty przemarsz  pielgrzymki od parafii św. Antoniego Marii Zaccarii (skrzyżowanie ul. Sobieskiego z ul. Nałęczowską) do Świątyni Opatrzności Bożej - w procesji będą niesione wszystkie relikwie świętych i błogosławionych znajdujące się w Świątyni, w tym bł. ks. Jerzego Popiełuszki.

godz. 12:00 Uroczysta dziękczynna Msza Święta w Świątyni Opatrzności Bożej – koncelebrze przewodniczyć będzie Prymas Polski Arcybiskup Wojciech Polak, homilię wygłosi Arcybiskup Metropolita Łódzki Grzegorz Ryś.

Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” organizuje wyjazd do Warszawy w dniu 03 czerwca br. (niedziela). Wyjazd z Łodzi nastąpi o godz.7.30. Autokar będzie podstawiony na al. K. Anstadta.

Zapisy przyjmuje Dział Regionalny ZR, telefon: 42 67-72-627, 42 67-72-628.

Szczególnie zapraszamy poczty sztandarowe naszego Związku do udziału w uroczystościach.

Dajmy świadectwo wiary i miłości do Ojczyzny i przybądźmy z rodzinami na uroczystość.

227 rocznica uchwalenia Konstytucji 3 Maja

W czwarytek, 3 maja odbywały się obchody związane z 227 rocznicą uchwalenia Konstytucji 3 Maja; Był to pierwszy w Europie, a drugi na świecie tego typu akt prawny; W Łodzi uroczystości zorganizowane przez wojewodę łódzkiego rozpoczęły się mszą świętą, której przewodniczył metropolita łódzki ksiądz arcybiskup Grzegorz Ryś; Po mszy uczestnicy uroczystości zebrali się na placu św Jana Pawła II przed łódzką Katedrą, gdzie najpierw wysłuchali przemówienia wojewody łódzkiego prof Zbigniewa Rau, a następnie złożyli na Grobie Nieznanego Żołnierza wiązanki kwiatów i znicze; W obchodach, jak zwykle, uczestniczyła liczna delegacja NSZZ „Solidarność” wraz z pocztami sztandarowymi; Wiązankę w imieniu Zarządu Regionu łódzkiej „Solidarności” złożyli przewodniczący ZR Waldemar Krenc, zastępca przewodniczącego ZR Bogdan Osiński oraz sekretarz ZR Ireneusz Wach.

Po uroczystościach wojewódzkich członkowie Prezydium ZR na czele z Waldemarem Krencem wraz z delegacją Łódzkiego Porozumienia Obywatelskiego złożyli kwiaty u stóp pomnika Tadeusz Kościuszki znajdującego się na placu Wolności w Łodzi.

Łódzka "Solidarność" uczciła ofiary wypadków przy pracy

28 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych; Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” w poniedziałek, 23 kwietnia po raz 27 upamiętnił ofiary wypadków przy pracy organizując konferencję, podczas której referaty wygłosili przedstawiciele Okręgowego Inspektoratu Pracy w Łodzi oraz Instytutu Medycyny Pracy im prof J Nofera w Łodzi; Gości przywitał przewodniczący łódzkiej „Solidarności” Waldemar Krenc, a konferencję prowadził regionalny koordynator BHP, członek ZR Piotr Ścieśko.

13 maja (niedziela) o godz. 10.30 w kościele pw. Podwyższenia Św. Krzyża w Łodzi ul. Sienkiewicza 38 zostanie odprawiona Msza Święta w intencji ofiar wypadków przy pracy. Serdecznie zapraszamy do udziału we mszy świętej przedstawicieli Organizacji Zakładowych NSZZ „Solidarność”, pracowników i rodziny tych, którzy ulegli wypadkom przy pracy oraz poczty sztandarowe NSZZ „Solidarność”.

Proces oprawcy z Barczewa

20 kwietnia 2018 r w Warszawie odbyła się kolejna rozprawa procesu, w którym liderzy łódzkiej "Solidarności" z lat osiemdziesiątych, Andrzej Słowik i Jerzy Kropiwnicki pozwali jednego ze strażników więzienia w Barczewie o tortury, które stosował wobec nich 34 lata temu; Podczas rozprawy przesłuchiwani byli kolejni świadkowie.

Poniżej przedstawiamy materiał filmowy z tej rozprawy.

Działacz „Solidarności” przywrócony do pracy

13 kwietnia Sąd Rejonowy w Radomsku ogłosił wyrok w sprawie zwolnionego dyscyplinarnie z pracy Daniela Serwy, przewodniczącego „Solidarności” w Urzędzie Miasta w Radomsku.

Daniel Serwa został przywrócony do pracy, ponadto prezydent Radomska Jarosław Ferenc ma wypłacić mu odszkodowanie; Wyrok nie jest prawomocny.

Przypominamy, iż Daniel Serwa w październiku ubiegłego roku został zwolniony przez prezydenta Radomska za rzekome, ciężkie naruszenie obowiązków pracowniczych, polegające na podaniu do publicznej wiadomości wynagrodzeń pracowników Urzędu Miasta z podziałem na stanowiska (z wyłączeniem stanowisk jednoosobowych).