XXXIII rocznica wprowadzenia stanu wojennego

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” zaprasza do udziału w obchodach tragicznej dla narodu polskiego, kolejnej rocznicy wprowadzenia stanu wojennego, które rozpoczną się 13 grudnia 2014 roku (sobota) o godzinie 10:00.

Program uroczystości:

godz. 10.00 - Msza Święta w Kościele oo. Jezuitów pw. Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi przy ulicy H. Sienkiewicza 60, którą celebrować będzie ks. bp Adam Lepa;

godz. 11.00 – przemarsz uczestników przed „Pomnik-Krzyż Pamięci Ofiar Stanu Wojennego i Walki o Godność Człowieka” przy Kościele Podwyższenia Św. Krzyża w Łodzi ul. H. Sienkiewicza 38;

godz. 11.20 – okolicznościowe przemówienie oraz złożenie kwiatów.

Stan wojenny w grafice Stanisława Stachury

Informujemy, iż w poniedziałek, 8 grudnia o godzinie 12:00 w Muzeum Tradycji Niepodległościowych w Łodzi odbędzie się wernisaż prac Stanisława Stachury; ekspozycja będzie się składać z kilkunastu plakatów pochodzących z okresu stanu wojennego oraz plansz wystawienniczych, przybliżających szerszy kontekst wydarzeń politycznych pierwszej połowy lat 80.

Stanisław Stachura jest artystą plastykiem, grafikiem i malarzem. W czasach PRL był członkiem opozycji antykomunistycznej, związanym z NSZZ „Solidarność” oraz Konfederacją Polski Niepodległej. W toku swojej działalności dysydenckiej stworzył dziesiątki antyreżimowych plakatów. Jego twórczość inspirowana była realizacjami polskich artystów opracowywanych dla Armii Krajowej w czasie wojny. Ekspozycja prac Stanisława Stachury połączona będzie ze spotkaniem, w toku którego artysta będzie miał okazję przybliżyć dzieje łódzkiej „Solidarności” w czasie stanu wojennego, realia pracy opozycyjnych artystów w latach 80., metody i techniki druku oraz kolportażu materiałów propagandowych podziemia antykomunistycznego. Wystawa będzie dostępna dla zwiedzających w godzinach otwarcia muzeum, w oddziale Muzeum Tradycji Niepodległościowych w Łodzi przy ulicy Gdańskiej 13, sala 39.

Szczęść Boże Braci Górniczej!

Z okazji barbórkowego święta wszystkim Górnikom, Pracownikom Kopalni i ich Rodzinom życzenia wszelkiej pomyślności oraz wytrwałości w ciężkiej i niebezpiecznej pracy składa przewodniczący Zarządu Regionu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc.

„Niech Święta Barbara nieustannie otacza Was i Wasze Rodziny ochronnymi ramionami, zapewniając poczucie bezpieczeństwa, pewności dnia jutrzejszego”.

Przewodniczący ZR ZŁ NSZZ "Solidarność" Waldemar Krenc został uhonorowany Odznaczeniem "Za Zasługi Dla Kopalni Wegla Brunatnego Bełchatów".

Odznaczenie za długoletnią współpracę z Państwową Inspekcją Pracy oraz promowanie działań bezpiecznej pracy

Z okazji 95-lecia Państwowej Inspekcji Pracy w Polsce,przewodniczący Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc w dniu 19 listopada 2014 roku otrzymał medal za długoletnią współpracę z Państwową Inspekcją Pracy oraz promowanie działań bezpiecznej pracy.

Medal został przyznany przez Okręgowy Inspektorat Pracy w Łodzi, a jego uroczyste wręczenie zorganizowano w Sali Konferencyjnej Łódzkiego Parku Naukowo-Technologicznego Sp. z o.o. w Łodzi.Podczas spotkania uhonorowano też 99 laureatów nagrodami i wyróżnieniami za udział w konkursach: Pracodawca - Organizator Pracy Bezpiecznej, Buduj Bezpiecznie, Zdobądź Dyplom PIP, Najaktywniejszy Zakładowy Społeczny Inspektor Pracy.

11 listopada - Narodowe Święto Niepodległości

Zarząd Regionu ZŁ NSZZ „Solidarność” serdecznie zaprasza wszystkich członków i sympatyków Związku do wzięcia udziału w obchodach z okazji 96 rocznicy Narodowego Święta Niepodległości, które rozpoczną się 11 listopada 2014 r (wtorek) Mszą Świętą w Archikatedrze Łódzkiej o godzinie 10:00.

Około godziny 12.15, po zakończeniu uroczystości organizowanych przez Wojewodę Łódzkiego Społeczny Komitet Obchodów Rocznic i Świąt Narodowych im. Grzegorza Palki organizuje przemarsz ul. Piotrkowską sprzed łódzkiej Archikatedry pod Pomnik Marsz. Józefa Piłsudskiego, gdzie delegacje złożą kwiaty i wysłuchają okolicznościowych przemówień.

Do udziału w uroczystości szczególnie gorąco zapraszamy poczty sztandarowe naszego Związku.

Wystawa poświęcona Ojcu Stefanowi Miecznikowskienu

Od piątku, 7 listopada w Muzeum Miasta Łodzi przy ulicy Ogrodowej 15 będziemy mogli zwiedzać wystawę pt „Ojciec Stefan Miecznikowski SJ - W tym mieście, które szczególnie stało mi się drogie".

Ekspozycja obejmuje m.in. zdjęcia z okresu stanu wojennego oraz pamiątki z ośrodków internowania. Część eksponatów pochodzi ze zbiorów Związkowego Ośrodka Dokumentacji Regionu Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”. Wystawę będzie można oglądać do 1 marca 2015 roku.

Posiedzenie ZR ZŁ NSZZ "Solidarność" w Radomsku

20 października br w Radomsku odbyło się wyjazdowe posiedzenie Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”.

Łódzka „Solidarność” obradowała w Radomsku na zaproszenie przewodniczącej Podregionu Anny Kaurzel oraz prezydent Radomska Anny Milczanowskiej. Członkowie Zarządu Regionu w trakcie obrad przyjęli dwa stanowiska – ws. próby likwidacji Punktu Napraw i Utrzymania Taboru w Kutnie oraz ws. dyskryminacji i szykanowania działaczy związkowych NSZZ „Solidarność” w Elektrociepłowni Zduńska Wola. Przewodniczący Waldemar Krenc omówił decyzje podjęte na Krajowym Zjeździe Delegatów w Bielsku-Białej oraz przedstawił cele Związku na najbliższe 4 lata. Podczas posiedzenia Waldemar Krenc udzielił poparcia kandydującej w wyborach samorządowych na prezydenta Radomska Annie Milczanowskiej, która jest czynnym członkiem NSZZ „Solidarność”.