Obchody 34 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego

Jak co roku Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” zorganizował obchody tragicznej dla narodu polskiego rocznicy wprowadzenia stanu wojennego, które rozpoczęły się Mszą Świętą w Kościele oo Jezuitów pw Najświętszego Imienia Jezus w Łodzi przy ulicy H Sienkiewicza 60.

Następnie po złożeniu kwiatów przed symbolicznym krzyżem bł. ks. Jerzego Popiełuszki uczestnicy uroczystości przeszli ulicą H. Sienkiewicza przed „Pomnik-Krzyż Pamięci Ofiar Stanu Wojennego i Walki o Godność Człowieka” usytuowanym przy Kościele Podwyższenia Św. Krzyża w Łodzi.

Nie możemy nie pamiętać – mówili obecni na tej uroczystości. - Wielu z nas doznało krzywd, które odbiły się na naszym dalszym życiu.

Okolicznościowe przemówienie wygłosił przewodniczący łódzkiej „Solidarności” Waldemar Krenc. Zebrani, w hołdzie tym, którzy stracili życie w okresie stanu wojennego, złożyli na płycie pomnika wiązanki kwiatów, zapalili znicze.

W uroczystości wzięli udział członkowie NSZZ „Solidarność”, przedstawiciele władz państwowych, miejskich, wojewódzkich, instytucji państwowych, mieszkańcy Łodzi.

Była dyrektorka PUP w Kutnie skazana

Zapadł długo oczekiwany wyrok w sprawie byłej dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Kutnie – Danuty R; Sąd uznał byłą dyrektorkę winną złośliwego naruszania praw pracowniczych.

Należy w tym miejscu przypomnieć, iż sprawa dotyczy okresu  między lipcem 2011 a kwietniem 2013 roku, kiedy to dyrektorka kutnowskiego PUP dyskryminowała 11 pracowników ze względu na przynależność do NSZZ „Solidarność”, naruszała ich prawa pracownicze i na koniec bezpodstawnie rozwiązała z nimi umowę o pracę. W związku z powyższym „Solidarność” Regionu Łódzkiego 17 kwietnia 2013 roku zorganizowała manifestację przed Urzędem Powiatowym w Kutnie, domagając się m.in. przywrócenia do pracy zwolnionych pracowników, przestrzegania prawa pracy oraz respektowania przez dyrektorkę wyroków sądowych. Teraz, po kilku latach od rozpoczęcia tego konfliktu nastąpił finał tej sprawy. Sąd wprawdzie uznał winę dyrektorki, ale według związkowców kara grzywny jest zbyt niska w stosunku do popełnionych przez nią czynów. Według Waldemara Krenca, przewodniczącego łódzkiej „Solidarności”, w wyroku powinien być zawarty co najmniej zakaz sprawowania podobnych funkcji, gdyż kara grzywny stanowi jedynie wymiar symboliczny. Więcej na stronie Serwisu Kutnowskiego Centrum Informacyjnego.

11 listopada - NARODOWE ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI

11 listopada odbyły się w Łodzi obchody 97 rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, które rozpoczęły się mszą świętą w Archikatedrze Łódzkiej celebrowanej przez metropolitę łódzkiego arcybiskupa Marka Jędraszewskiego.

Po mszy przed Archikatedrą Łódzką odbyły się uroczystości organizowane przez wojewodę łódzkiego, które zakończyły się składaniem wiązanek. W imieniu Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” kwiaty złożyli przewodniczący ZR Waldemar Krenc, zastępca przewodniczącego Bogdan Osiński i sekretarz ZR Ireneusz Wach. W uroczystościach wzięły udział poczty sztandarowe NSZZ „Solidarność”.

Po zakończeniu uroczystości organizowanych przez wojewodę łódzkiego, Społeczny Komitet Obchodów Rocznic i Świąt Narodowych im Grzegorza Palki wraz z Zarządem Regionu Ziemia Łódzka NSZZ "Solidarność" zorganizował przemarsz ulicą Piotrkowską sprzed łódzkiej Archikatedry pod Pomnik Marszałka Józefa Piłsudskiego. Tam okolicznościowe przemówienie wygłosili przewodniczący Waldemar Krenc oraz honorowy przewodniczący Społecznego Komitetu Obchodów Rocznic i Świąt Narodowych im. Grzegorza Palki Jerzy Kropiwnicki. Na koniec delegacje zapaliły znicze i złożyły wiązanki przed Pomnikiem marszałka Józefa Piłsudskiego.

Wystawa fotograficzna dla uczczenia rocznicy męczeńskiej smierci bł. ks. Jerzego Popiełuszko

26 października dla uczczenia rocznicy męczeńskiej śmierci błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszko w kościele pw św Teresy i św Jana Bosko w Łodzi przy ulicy Kopcińskiego 1/3 otwarta została wystawa fotograficzna pt „Błogosławiony ksiądz Jerzy Popiełuszko - kapłan i męczennik”.

Otwarcie wystawy poprzedzone zostało mszą św. w intencji dziękczynno-błagalnej za ustanowienie  Ks. Jerzego Popiełuszki Patronem  Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „ Solidarność” z prośbą o dalsze przywództwo duchowe i wypraszanie potrzebnych łask  dla wszystkich członków Związku,  ich rodzin oraz sympatyków.

Wystawa ta jest dokumentem ogromnego zaangażowania ks. Jerzego w działalności naszego związku. Zawarte są w niej lata pracy duszpasterskiej od 31.08.1980 r. do zamachu  i pogrzebu księdza. Zdjęcia pochodzą z zasobu Archiwum Historycznego NSZZ "Solidarność", z kolekcji ks. prałata Henryka Jankowskiego, z kolekcji fotografii Komisji Krajowej, z agencji Forum. Autorem zamieszczonych tekstów jest błogosławiony ks. Jerzy Popiełuszko.

Stacjonarna wystawa umieszczona jest na murach kościoła Św. Stanisława na Żoliborzu w Warszawie, a mobilna objeżdża wszystkie Regiony Solidarności. Wystawa odbyła się już  w Regionach Podkarpacie, Przemyśl, Gdańsk, Jaworzno, Częstochowa, a obecnie można ją oglądać w Regionie Łódzkim. Wystawa trafiła do Łodzi z inicjatywy Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" w Wojewódzkim ZOZ Centrum Leczenia Chorób Płuc i Rehabilitacji w Łodzi.

Do 6 listopada można ją oglądać w kościele św. Teresy i św. Jana Bosko, a w dniach 7-9 listopada w kościele św. Jana Ewangelisty  przy ul. Kazimierza Odnowiciela 5 na Olechowie.

Akcja "sprawdzam polityka" w centrum Łodzi

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” 22 października w godzinach południowych przeprowadził w ramach kampanii „Sprawdzam polityka” akcję ulotkową.

Związkowcy rozdawali ulotki przed największymi łódzkimi rynkami. Pomimo padającego deszczu przechodnie nie odmawiali przyjmowania ulotek, dyskutowali o sprawach społecznych, jednocześnie wyrażając zrozumienie i poparcie dla argumentów związkowców. W sumie podczas akcji rozdano kilka tysięcy ulotek.

31 rocznica zamordowania Patrona „Solidarności” bł. ks. Jerzego Popiełuszko

W 31 rocznicę tragicznej śmierci bł ks Jerzego Popiełuszk0 - 19 października br (poniedziałek), Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” zaprasza do wzięcia udziału w uroczystej Mszy Świętej, która zostanie odprawiona w kościele pw św Stanisława Kostki w Warszawie na Żoliborzu (ul Hozjusza 2).

Godz. 17.00 – Koncert w wykonaniu: Alicja Majewska – Włodzimierz Korcz, Chór Teatru Wielkiego Opery Narodowej w Warszawie

Godz. 17.30 – Powitanie pocztów sztandarowych

Godz. 18.00 – Msza święta w intencji kanonizacji bł. ks. Jerzego Popiełuszki koncelebrowana pod przewodnictwem Jego Eminencji Ks. Kard. Kazimierza Nycza, Metropolity Warszawskiego.

Po Mszy Świętej modlitwa przy grobie błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki i złożenie kwiatów.

Szczegóły w Komunikacie nr 21

Gala Boksu Zawodowego w Łodzi: oferta specjalna dla członków NSZZ „Solidarność”

Organizowana po raz czwarty gala Polsat Boxing Night to 7 zawodowych walk bokserskich i jeden pojedynek amatorski, który stoczą medalista Mistrzostw Europy Tomasz Jabłoński oraz Bartosz Gołębiewski; w emocjonującej walce wieczoru, zobaczymy żądnego zwycięstwa Tomasza Adamka, który skrzyżuje rękawice z Przemysławem Saletą w dziesięciorundowym pojedynku.

Bezpośrednio przed walką wieczoru w innej, równie interesującej walce w wadze ciężkiej w  ringu zmierzą się: dwumetrowiec z Krakowa - Mariusz Wach i nieobliczalny Marcin Rekowski. Obaj zawodnicy staną do dziesięciorundowego pojedynku. W pozostałych walkach zobaczymy Dariusza Sęka z Amerykaninem Corneliusem Whitem, Michała Cieślaka i Shawna Coxa z Barbadosu, Kamila Szeremeta i Brytyjczyka Patrica Mendy, Ewę Brodnicką i Ewę Piątkowską, Macieja Miszkina i Tomasza Gargulę.

Firma e-Bilet przygotowała dla członków NSZZ "Solidarność" ofertę specjalną. Przy zakupie biletu na Polsat Boxing Night poprzez portal www.ebilet.pl rabat wynosi 20 zł do każdego biletu - wystarczy wpisać kod rabatu SOLPBN1. Szczegóły oferty w załączniku.