77 rocznica wybuchu II wojny światowej

1 września o godz 12 przy Pomniku Chwały Żołnierzy Armii Łódź w Parku Helenowskim przy ul Północnej w Łodzi odbyły się obchody 77 rocznicy wybuchu II wojny światowej; Obchody zorganizował Urząd Miasta Łodzi, a uczestniczyli w nim kombatanci, przedstawiciele władz państwowych, samorządowych, służb mundurowych, instytucji państwowych, organizacji społecznych oraz mieszkańcy Łodzi.

Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność" reprezentował sekretarz Zarządu Ireneusz Wach.

Obchody 36 rocznicy powstania NSZZ „Solidarność"

31 sierpnia odbyły się, zorganizowane przez Zarząd Regionu łódzkiej „Solidarności”, obchody XXXVI rocznicy powstania NSZZ „Solidarność”; Uroczystości rozpoczęły się Mszą Świętą  w Kościele pod wezwaniem Najświętszego Imienia Jezus (u ojców Jezuitów) w Łodzi, której przewodniczył ksiądz Biskup Senior Adam Lepa; Po mszy uczestnicy uroczystości przeszli ulicą Sienkiewicza pod Pomnik-Krzyż Pamięci Ofiar Stanu Wojennego i Walki o Godność Człowieka znajdujący się przed Kościołem św Krzyża przy ulicy Sienkiewicza 38, gdzie okolicznościowe przemówienie wygłosił przewodniczący Zarządu Regionu Waldemar Krenc oraz zostały złożone kwiaty i znicze.

W obchodach wzięli udział przedstawiciele władz państwowych i samorządowych, instytucji państwowych, służb mundurowych, organizacji kombatanckich, stowarzyszeń i organizacji społecznych oraz członkowie NSZZ „Solidarność”, wśród których obecni byli przywódcy łódzkich strajków z roku 1980. Uroczystość uświetniły licznie zebrane poczty sztandarowe.

36 rocznica łódzkich strajków

26 sierpnia minęła 36 rocznica strajku w łódzkim MPK; Tego dnia odbyło się posiedzenie Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”, którego gościem był przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda; Uczestnicy obrad przyjęli między innymi Stanowisko Rocznicowe, a po ich zakończeniu wraz z Piotrem Dudą udali się pod Pamiątkową Tablicę upamiętniającą rocznicę strajku pracowników w MPK Łódź, który zapoczątkował łódzki Sierpień 1980 roku.

Jak co roku, Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” przy MPK w Łodzi zorganizowała w tym miejscu uroczystości, w których udział wzięli przedstawiciele władz państwowych i samorządowych, instytucji państwowych, organizacji społecznych oraz przede wszystkim członkowie i sympatycy NSZZ „Solidarność”. Pod Pamiątkową Tablicą obecne były również poczty sztandarowe NSZZ „Solidarność”. Okolicznościowe przemówienia wygłosili przewodniczący KK Piotr Duda, przewodniczący łódzkiej „Solidarności” Waldemar Krenc oraz gospodarz uroczystości, przewodniczący „Solidarności” w MPK Łódź, Adam Popiołek. Na koniec uczestnicy obchodów złożyli pod Pamiątkową Tablicą wiązanki.

Odsłonięcie Pomnika Powstańców Warszawskich

1 sierpnia, w 72 rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego przy zbiegu ulic alei Palki i Wojska Polskiego odsłonięto pomnik Powstańców Warszawskich; w uroczystości wzięły udział poczty sztandarowe, w tym Poczet Sztandarowy Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”; Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej reprezentował zastępca przewodniczącego Bogdan Osiński.

Wolne niedziele dla pracowników handlu

Trwa akcja zbierania podpisów pod projektem ustawy ograniczającej handel w niedziele; O zrealizowanie tego postulatu od dawna walczy „Solidarność”; Z inicjatywy Sekretariatu Banków, Handlu i Usług NSZZ „Solidarność” powstał Komitet Inicjatywy Ustawodawczej Ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele; Akcja trwa do końca sierpnia, jednak ze względów logistycznych podpisy prosimy dostarczać do połowy sierpnia.

Listy można odbierać oraz wypełnione składać w następujących miejscach:

• Łódź,Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” ul. Kamińskiego 18, III p. pok. 311 (Dział Kontaktów z Komisjami Zakładowymi: tel. 42/67-72-627, 42/67-72-628,

w siedzibach podregionów:

• Brzeziny, ul. H. Sienkiewicza 11
  • Kutno, ul. G. Narutowicza 11
  • Łask, ul. Narutowicza 1
  • Ozorków, ul. Listopadowa 9a
  • Pabianice, ul. R. Traugutta 2
  • Radomsko, Prymasa S. Wyszyńskiego 27
  • Sieradz, ul. T. Kościuszki 5
  • Wieluń, ul. Palestrancka 5/2
  • Zduńska Wola, ul. J. Kilińskiego 17
  • Zgierz, ul. Łęczycka 24

Do zbierania podpisów należy wykorzystać tylko i wyłącznie wzór listy obywateli popierających projekt Ustawy, który jest dostępny do pobrania na naszych stronach internetowych: www.wolnaniedziela.pl oraz www.solidarnosc.org.pl/sbhiu.

27 Międzynarodowy Wyścig Kolarski "Solidarności" i Olimpijczyków

Już po raz 27 zapraszamy na trasę Międzynarodowego Wyścigu Kolarskiego „Solidarności” i Olimpijczyków; trasa tegorocznego Wyścigu prowadzić będzie drogami województw: mazowieckiego, łódzkiego, świętokrzyskiego i podkarpackiego; ogółem kolarze z 20 międzynarodowych teamów walczyć będą o zwycięstwo podczas 5 etapów; w ciągu 4 dni będą mieli do pokonania 730 km; kolarze będą rywalizować w 4 klasyfikacjach indywidualnych i jednej drużynowej; Wyścig organizowany jest przez Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność”; Oficjalna ceremonia otwarcia sportowej rywalizacji nastąpi w Radomiu w dniu 29 czerwca br.

Trasa 27. edycji Wyścigu będzie przebiegać następująco:

I etap              29.06. Radom - Łódź                         - 178,2 km

II etap           30.06.Koluszki - Kutno                        -  99,6  km

III etap           30.06. Pabianice - Sieradz                 -  84,0  km

IV etap           01.07.  Piotrków Tryb. - Kielce          - 169,4 km

V etap           02.07.  Tarnobrzeg - Krosno              - 195,0 km

29 czerwca br. (środa) będziemy witać kolarzy w Łodzi, gdzie trzykrotnie przejadą przez linię mety I etapu ok. godziny 18.45. Meta usytuowana będzie na ulicy Piotrkowskiej przy pasażu Schillera, gdzie odbędzie się również oficjalna ceremonia dekoracji zwycięzców I etapu MWKSiO.

Podczas całej trasy Wyścigu kolarzom towarzyszyć będą znani olimpijczycy, m.in. Ryszard Szurkowski, Edward Skorek, Mieczysław Nowicki, Marek Leśniewski, Andrzej Sypytkowski. Będzie więc okazja zobaczenia gwiazd polskiego sportu, sfotografowania się, uzyskania autografu.

Sympatyków kolarstwa serdecznie zapraszamy do śledzenia „na żywo” Wyścigu na ulicach naszego miasta i województwa.

Przebieg Wyścigu będzie relacjonowany przez Patronów Medialnych, zarówno o zasięgu ogólnopolskim: TVP Sport, TVP Info, TVP Regionalna, Polskie Radio, Tygodnik „Solidarność” i internetowy serwis sportowy s24.pl oraz o zasięgu lokalnym. W naszym województwie będą to wszystkie wiodące media: TVP Łódź, Radio Łódź oraz Dziennik Łódzki.

Więcej o Wyścigu na stronie internetowej  www.wyscig.com.pl

Mini Wyścig Kolarski "Solidarności"

Już po raz 8 w miastach, w których organizowany jest start i meta poszczególnych etapów MWKSiO odbywają się wyścigi dzieci; „Dzieci na start” - pod tym hasłem najmłodsi kolarze: dziewczęta i chłopcy rywalizować będą w 8 Mini Wyścigu „Solidarności”; wyścigi rozegrane zostaną w 9 miastach: Radom, Łódź, Koluszki, Kutno, Sieradz, Piotrków Trybunalski, Kielce, Tarnobrzeg, Krosno, organizatorem Mini Wyścigu jest Łódzkie Stowarzyszenie Kultury Fizycznej, Sportu, Rekreacji i Turystyki „Peleton” przy współpracy z Ministerstwem Sportu i Turystyki , Urzędem Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego, Miejskim Ośrodkiem Sportu i Rekreacji w Łodzi oraz Urzędami Miast: Radomia, Łodzi, Koluszek, Kutna, Sieradza, Piotrkowa Trybunalskiego, Kielc, Tarnobrzega, Krosna;zawody prowadzone będą według przepisów Polskiego Związku Kolarskiego.

Dzieci będą rywalizować w następujących kategoriach wiekowych:

1) kategoria A            (Chochliki)      (do 5 lat)

2) kategoria B            (Krasnale)       (6 –   8 lat)

3) kategoria C            (Skrzaty)           (9 – 10 lat)

4) kategoria D            (Elfy)                 (11 –12 lat)

5) kategoria E            (Elfy)                 (11 – 12 lat – posiadający licencję żaka)

Warunkiem uczestnictwa jest uzyskanie zgody rodziców (formularz na stronie: www.wyscig.com.pl )

W Łodzi Mini Wyścig „Solidarności” zostanie zorganizowany w środę 29 czerwca br. na ul. Piotrkowskiej przy pasażu Schillera.

Przyjmowanie zgłoszeń w godz. 15.00 – 16.15 w namiocie Mini Wyścigu „Solidarności”. O godz. 16.30 nastąpi start pierwszej grupy wiekowej, kolejne grupy startują według kolejności kategorii.

Dodatkowo w klasyfikacji indywidualnej kategorii A, B, C, D, E będą prowadzone oddzielne klasyfikacje dla dziewcząt i chłopców. Zwycięzcy w poszczególnych kategoriach otrzymają koszulki oraz nagrody, medale i dyplomy. Wszystkie dzieci zgłaszające się do rywalizacji otrzymają odblask i dyplom uczestnictwa.

Dla uczestników w każdej kategorii wiekowej z podziałem na dziewczynki i chłopców, którzy wystartują w co najmniej trzech spośród pięciu zawodów na terenie województwa łódzkiego (Łódź, Koluszki, Kutno, Sieradz i Piotrków Trybunalski) będzie prowadzona Klasyfikacja Generalna dla najlepszego mini-kolarza Województwa Łódzkiego.

W Wyścigu uczestniczyć mogą dziewczęta i chłopcy zgłoszeni indywidualnie oraz zrzeszeni w uczniowskich klubach sportowych (UKS). Dzieci nie zrzeszone muszą mieć zgodę na start swoich rodziców (opiekunów), dzieci reprezentujące UKS-y trenerów bądź opiekunów. Dzieci muszą mieć legitymację szkolną potwierdzającą datę urodzenia, natomiast trenerzy, rodzice bądź opiekunowie – dowód osobisty.

Mini Wyścigi „Solidarności” będą rozgrywane w następujących miejscowościach:

• 29 czerwca RADOM, ul. 25 Czerwca
  • 29 czerwca ŁÓDŹ, ul. Piotrkowska (przy pasażu Schillera)
  • 30 czerwca KOLUSZKI, ul. Kolejowa
  • 30 czerwca KUTNO, al. ZHP
  • 30 czerwca SIERADZ, Rynek
  • 01 lipca PIOTRKÓW TRYBUNALSKI, al. Kopernika
  • 01 lipca KIELCE, ul. Warszawska
  • 02 lipca TARNOBRZEG, Plac Głowackiego
  • 02 lipca KROSNO, ul. Bursaki (przy lodowisku)

Uwaga! Każdy uczestnik Mini Wyścigu „Solidarności” musi posiadać rower (!) i kask