Wielkanoc 2019

Z okazji Świąt Zmartwychstania Pańskiego

składam najserdzeczniejsze życzenia

wszelkiej pomyślności w życiu osobistym, rodzinnym i zawodowym

przewodniczący

Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność"

Waldemar Krenc.

„Przy Maryi w mocy Bożego Ducha” - XX Ogólnopolska Pielgrzymka NSZZ „Solidarność” do Lichenia

W dniach 27-28 kwietnia 2019 r odbędzie się  XX Ogólnopolska Pielgrzymka NSZZ „Solidarność” do Matki Bożej Bolesnej Królowej Polski w Licheniu pod hasłem „Przy Maryi w mocy Bożego Ducha”;

Pielgrzymka rozpocznie się w sobotę 27 kwietnia br o godzinie 19:00 Drogą Krzyżową, którą poprowadzi Ks Grzegorz Molewski;

W niedzielę, 28 kwietnia br o godzinie 12:00 zostanie odprawiona uroczysta Msza święta, którą poprzedzi wprowadzenie relikwii bł ks Jerzego Popiełuszki – Patrona NSZZ „Solidarność”;

Od godziny 10:30 rejestrowane będą poczty sztandarowe biorące udział w uroczystości, których wprowadzenie do Bazyliki nastąpi o godzinie 11:15;

Po zakończeniu Mszy św ok godziny 13:45 zostaną złożone kwiaty przed pomnikami: Świętego Jana Pawła II, Błogosławionego ks Jerzego Popiełuszki oraz Powstania NSZZ „Solidarność”;

Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność” organizuje wyjazd do Lichenia w dniu 28 kwietnia br (niedziela); Wyjazd z Łodzi nastąpi o godzinie 7:30; Autokar będzie podstawiony na alei Anstadta.

Koszt przejazdu 35,00 zł od osoby.

Zapisy przyjmuje Dział Regionalny ZR, telefon: 42 67-72-627, 42 67-72-628. Wpłaty należy dokonać w kasie Zarządu Regionu do dnia 24 kwietnia br.

Zapraszamy poczty sztandarowe (3-osobowe) naszego Związku do udziału w Pielgrzymce (przejazd pocztów pokrywa Zarząd Regionu).

Rady Podregionów i organizacje zakładowe, które organizują wyjazd we własnym zakresie proszone są o podanie do Działu Regionalnego informacji o ilości wyjeżdżających autokarów i pielgrzymów.

9 rocznica Katastrofy Smoleńskiej

Punktualnie o godzinie 8:41 przed Pomnikiem Ofiar Katastrofy Smoleńskiej przy bazylice archikatedralnej w Łodzi, od bicia katedralnego dzwonu Serce Łodzi, rozpoczęła się uroczystość upamiętniająca ofiary katastrofy smoleńskiej; Na wstępie ks prałat Ireneusz Kulesza odmówił modlitwę za duszę zmarłych, a następnie uczestnicy uroczystości złożyli pod pomnikiem wiązanki kwiatów.

W uroczystości wzięli udział przedstawiciele władz państwowych i samorządowych, instytucji państwowych, służb mundurowych oraz organizacji społecznych. NSZZ „Solidarność” reprezentowali członkowie Zarządu Regionu łódzkiej „Solidarności” na czele z przewodniczącym Waldemarem Krencem.

Komunikat Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność"

Komunikat

Warszawa, 7 kwietnia 2019 r

Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” informuje, że dzisiaj (7 kwietnia) o godzinie 22:30 zespół negocjacyjny KSOiW podpisał z rządem porozumienie dotyczące postulatów naszego Związku; Rząd zgodził się na 15-procentową podwyżkę wynagrodzeń nauczycieli w tym roku, zmianę systemu wynagradzania, który ma obowiązywać już w 2020 r (według propozycji „Solidarności” pensje nauczycieli mają być powiązane z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej), powrót do przepisów dotyczących oceny pracy sprzed września.

2018 r., skrócenie ścieżki awansu zawodowego, określenie minimalnej wysokości dodatku za wychowawstwo, który ma wynosić 300 zł oraz przyznanie tzw. godzin do dyspozycji dyrektora, aby w praktyce wyeliminować godziny „karciane”.

Stanowczo dementujemy pogłoski, które publikowane są na portalach społecznościowych, że KSOiW NSZZ „Solidarność” zgodziła się na zwiększenie nauczycielom pensum oraz zabranie dodatków. Nie było i nie będzie naszej zgody na takie propozycje rządu – mówi Ryszard Proksa, przewodniczący KSOiW NSZZ „Solidarność”.

Olga Zielińska

Rzecznik prasowy KSOiW NSZZ „Solidarność”

4 kwietnia - Pikieta "Solidarności" w Łodzi przed Urzędem Wojewódzkim

Około 1000 osób protestowało w Łodzi; Pod Łódzki Urząd Wojewódzki zjechali związkowcy z całego województwa łódzkiego; Podczas pikiety głos zabrali przewodniczący Zarządów Regionu Ziemi Łódzkiej i Piotrkowskiego NSZZ „Solidarność” Waldemar Krenc i Zbigniew Bogusławski.

Przewodniczący W. Krenc podkreślił na wstępie, iż nie jest to protest oświaty, ani też jakiejś innej, jednej grupy zawodowej. Jest to protest Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” zrzeszającego wszystkie grupy zawodowe. Związkowcy domagają się m.in. podwyżek dla wszystkich grup zawodowych w sferze finansów publicznych, a także uwzględnienia kryterium stażowego uprawniającego do przejścia na emeryturę. W trakcie pikiety przewodniczący W. Krenc wraz z członkami Prezydium ZR wręczył postulaty „Solidarności” wojewodzie łódzkiemu prof. Zbigniewowi Rau.  Wojewoda obiecał, iż postulaty niezwłocznie przekaże premierowi RP.

Konferencja prasowa w Regionie Ziemia Łódzka NSZZ "Solidarność"

W dniu 2 kwietnia 2019 roku w siedzibie Zarządu Regionu Ziemia Łódzka NSZZ "Solidarność" odbyła się konferencja prasowa poświęcona planowanym działaniom NSZZ "Solidarność" w związku z niespełnieniem postulatów Związku przez rząd RP.

Apel Piotra Dudy

Poniżej przedstawiamy apel przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" Piotra Dudy do członków NSZZ "Solidarność".